Cara Menukar IMG ke EBOOT

Sony PSP adalah kaedah terbaik untuk berehat dan bersantai semasa dalam perjalanan. Keupayaannya untuk bermain permainan Playstation - setelah mereka dilayari ke format IMG, dan anda menukarnya ke fail EBOOT menggunakan salah satu daripada beberapa utiliti yang tersedia secara bebas - juga bermaksud anda tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk membeli ini klasik dari kedai PSN jika anda sudah memiliki cakera asli. Menyimpan permainan yang ditukar ini pada tongkat memori PSP membolehkan anda membawa perpustakaan permainan klasik ke mana sahaja anda pergi.

PSX2PSP

1

Navigasi ke laman web Exophase (pautan di Sumber) dan klik pautan muat turun untuk PSX2PSP. Utiliti percuma ini membolehkan anda menukar cakera Playstation yang telah dirobek ke fail IMG ke format EBOOT yang betul untuk dimainkan di PSP.

2

Klik kanan fail yang telah anda muat turun dan pilih "Ekstrak Semua" dari senarai pilihan. Klik "Next" dan taip "PSX2PSP" (tanpa tanda petik) untuk nama folder.

3

Navigasi ke folder di mana anda mengekstrak fail, kemudian klik dua kali "PSX2PSP.exe" untuk melancarkan program.

4

Klik "Mod klasik" pada skrin "Pilih mod", kemudian klik "OK."

5

Klik butang "..." di sebelah bahagian "Fail ISO / PBP" dan pilih fail IMG yang ingin anda ubah ke EBOOT.

6

Klik butang "..." di sebelah bahagian "Output PBP folder" dan tentukan di mana anda mahu fail EBOOT yang ditukar disimpan.

7

Ketik nama permainan di kotak input teks "Judul permainan" dan "Judul permainan utama" jika anda tidak berpuas hati dengan nama yang dimasukkan secara automatik semasa anda memilih fail IMG. Kotak teks "ID Permainan" dan "ID permainan utama" juga diisi secara automatik, jadi jangan ubah nilai ini.

8

Klik butang "..." di sebelah "Ikon Imej" dan pilih gambar yang akan digunakan sebagai ikon permainan ketika dilihat di PSP. Tidak kira ukuran gambarnya, kerana program mengubah ukurannya secara automatik agar sesuai dengan dimensi yang diperlukan. Foto kulit depan permainan asal berfungsi dengan baik, tetapi anda boleh menggunakan gambar apa pun.

9

Klik butang "..." di sebelah bahagian "Gambar latar" dan pilih gambar yang akan digunakan sebagai latar belakang permainan ketika ia ditunjukkan di PSP. Seperti ikon, anda boleh menggunakan gambar apa pun, walaupun sesuatu yang berkaitan dengan permainan yang dimaksudkan berfungsi dengan baik.

10

Klik butang "Pratonton" dan pastikan bahawa anda berpuas hati dengan bagaimana ikon dan gambar latar akan kelihatan di PSP anda.

11

Klik butang "Convert" dan tunggu sehingga peratusan yang ditunjukkan di bahagian bawah tetingkap aplikasi mencapai 100. Fail EBOOT yang ditukar kemudian disimpan ke folder yang anda tentukan, dari mana anda boleh menyalinnya ke PSP anda.

Pencipta Impaler PSX EBOOT

1

Navigasi ke laman web PSP-Hacks (pautan di Sumber) dan klik pautan muat turun untuk Impaler PSX.

2

Klik kanan fail yang telah anda muat turun dan pilih "Ekstrak Semua" dari senarai pilihan. Klik "Next" dan taip "Impalerpsx" (tanpa tanda petik) sebagai nama folder.

3

Navigasi ke folder di mana anda mengekstrak fail, kemudian klik dua kali "ImpalerPopStation.exe" untuk melancarkan program.

4

Klik butang "..." di sebelah "Disk 1 ISO" dan pilih fail IMG yang ingin anda ubah ke EBOOT.

5

Ketik nama permainan seperti yang tertera pada cakera asli di bahagian "Judul Permainan", kemudian klik butang "Cari". Klik kotak centang di sebelah nama permainan di bahagian "Kod".

6

Klik butang "..." di sebelah "ICON0.png", kemudian pilih gambar - dalam format PNG - untuk digunakan sebagai ikon permainan di PSP.

7

Klik butang "..." di sebelah "PIC1.png" dan pilih gambar - sekali lagi, dalam format PNG - untuk digunakan sebagai latar belakang permainan di PSP.

8

Klik "Buat!" butang dan tunggu proses penukaran selesai. Fail EBOOT disimpan di folder "Hasil" dari folder "Impalerpsx", dari mana anda boleh menyalinnya ke memori PSP selepas itu.

GUI Popstation Mudah

1

Navigasi ke laman web QuickJump Gaming Network (pautan di Sumber) dan klik pautan muat turun untuk Simple Popstation GUI.

2

Klik kanan fail yang anda muat turun dan pilih "Ekstrak Semua" dari senarai pilihan. Klik "Next" dan taip "Popstation" (tanpa tanda petik) sebagai nama folder.

3

Arahkan ke folder tempat anda mengekstrak fail, kemudian klik dua kali "PopstationGUI.exe" untuk melancarkan program.

4

Klik butang "Browse" di sebelah "File Gambar PSX" dan pilih fail IMG yang ingin anda ubah ke EBOOT.

5

Klik butang "Pilih" di sebelah "Folder Keluaran", kemudian pilih lokasi di komputer anda di mana anda ingin menyimpan fail EBOOT.

6

Klik butang "Sesuaikan EBOOOT" untuk memaparkan pilihan untuk menambahkan ikon dan gambar latar ke permainan di PSP.

7

Klik butang "Preview EBOOT" setelah anda selesai dengan penyesuaian untuk melihat pratonton bagaimana permainan akan kelihatan di PSP anda.

8

Klik butang "Pergi" di bahagian bawah tetingkap aplikasi untuk memulakan proses penukaran. Tunggu proses penukaran selesai, kemudian klik "Ya" apabila diminta jika anda ingin menyalin EBOOT ke PSP anda.

9

Sambungkan PSP ke komputer anda melalui kabel USB. Klik butang "Refresh" pada tetingkap Simple Popstation GUI "Select PSP Drive", kemudian klik "OK." Ini menyalin fail EBOOT terus ke folder yang betul pada memory stick PSP.