Cara Mengubah Tajuk Video YouTube yang Anda Muat Naik

Kadang-kadang terburu-buru untuk memuat naik video YouTube, ada kemungkinan untuk mengabaikan menambahkan tajuk yang sesuai. Apabila ini berlaku, YouTube secara automatik menggunakan nama fail video yang dimuat naik sebagai tajuk. Nasib baik, adalah mungkin untuk menukar tajuk video setelah anda memuat naiknya dengan mengaksesnya dari akaun anda. Selain menukar tajuk, anda juga dapat menambahkan keterangan, tag dan kategori untuk memudahkan orang mencari video di YouTube.

1

Navigasi ke laman web YouTube dan klik "Log Masuk" di sebelah kanan atas halaman. Sekiranya anda log masuk ke akaun Google anda, anda akan masuk secara automatik.

2

Masukkan e-mel atau nama pengguna YouTube anda serta kata laluan dan kemudian klik "Log masuk" untuk mengakses akaun anda.

3

Klik kiri nama akaun anda di sudut kanan atas skrin untuk memaparkan senarai pautan drop-down. Klik kiri pautan "Pengurus Video" untuk memaparkan senarai video yang telah anda muat naik.

4

Klik butang "Edit" di sebelah video dengan tajuk yang ingin anda ubah.

5

Ketik tajuk baru ke dalam kotak teks di bawah "Maklumat Video" dan klik butang "Simpan Perubahan" berwarna biru. Mesej yang menyatakan "Perincian video telah diperbarui" akan dipaparkan dengan warna hijau untuk menunjukkan bahawa judulnya telah diubah.