Apa yang Menyebabkan Skrin Komputer Riba Kelam?

Komputer riba direka untuk mudah alih, yang bermaksud bahawa mereka mempunyai komponen dan pengaturcaraan yang berbeza daripada PC desktop standard. Kemudahalihan itu menjadikan mereka alat perniagaan yang hebat, tetapi paparan komputer riba lebih sukar untuk diselesaikan daripada monitor desktop, kerana kehadiran bateri dan mod penjimatan kuasa di Windows bererti ada lebih banyak kemungkinan sebab untuk skrin menjadi redup.

Laraskan Tetapan Kecerahan

Sebilangan besar komputer riba mempunyai kawalan kecerahan pada papan kekunci, dan kemungkinan salah satu kekunci ini meredupkan skrin. Lihat pada papan kekunci anda untuk ikon matahari; jika ikon berwarna biru atau kelabu, anda perlu menggunakan kekunci "Fungsi" untuk mengaksesnya. Ketik kekunci untuk menyesuaikan kecerahan. Sekiranya skrin semakin redup, ketuk kekunci di sebelahnya untuk meningkatkan kecerahan.

Mod jimat tenaga

Komputer riba anda mempunyai profil kuasa yang berbeza untuk memanjangkan hayat bateri sebaik sahaja anda melepaskan komputer dari kuasa AC. Rancangan penjimatan kuasa asas, secara lalai, akan segera meredupkan layar komputer riba untuk menjimatkan kuasa semasa komputer anda menggunakan bateri. Skrin anda akan redup semudah itu - kabel kuasa yang menghubungkan komputer riba ke dinding tidak tersambung dengan betul, dan komputer berfungsi dengan bateri. Kadang-kadang, komputer boleh terjebak dalam mod penjimatan kuasa, yang bermaksud bahawa skrin anda akan tetap redup setelah anda menghidupkan komputer; but semula komputer anda untuk menetapkan semula mod penjimatan kuasa.

Menukar Mod Penjimatan Kuasa

Anda tidak perlu membiarkan mod penjimatan kuasa dikonfigurasi untuk meredupkan layar semasa menggunakan bateri. Klik di sudut kanan atas layar dan ketik "Kuasa", kemudian klik "Tetapan" dan "Daya dan bateri" untuk membuka profil penjimatan kuasa. Sebilangan besar profil mod bateri disebut "Penjimat kuasa" - klik profil ini untuk mengedit tetapannya dan kemudian klik "Ubah tetapan rancangan." Ubah nilainya pada "Redupkan tampilan" menjadi "Jangan sekali-kali", kemudian klik "Oke."

Masalah Perkakasan

Kadang-kadang, perkakasan skrin komputer riba boleh gagal. Sekiranya skrin anda semakin redup seiring berjalannya waktu, paparan kristal cair mungkin memerlukan lampu latar baru atau perlu diganti sepenuhnya. Anda boleh memeriksa dengan menyambungkan monitor luaran ke komputer anda dan melihat apakah paparan juga redup pada monitor. Sekiranya ada, tetapan perisian meredupkan paparan anda; jika monitor luaran terang dan terang, skrin komputer riba mungkin rosak. Sekiranya berlaku masalah perkakasan, sebaiknya periksa jaminan komputer dan kembalikan ke kedai dari mana anda membelinya untuk diservis.