Empat Fungsi Komunikasi Massa

Adakah Teori Komunikasi Massa Sejak 1940-an Masih Pantas?

Bagaimana kita berkomunikasi melalui teknologi moden hari ini mungkin lebih penting daripada sebelumnya, tetapi adakah teori komunikasi massa lama masih berlaku? Empat fungsi komunikasi massa adalah: pengawasan, korelasi, transmisi budaya dan hiburan. Dalam banyak cara, empat fungsi komunikasi massa masih relevan dan dapat dipindahkan ke media kontemporari.

Pengawasan Alam Sekitar

Komunikasi massa wujud untuk memerhatikan dan memberi maklumat. Media massa memberi maklumat kepada rakyat mengenai berita dan peristiwa. Pada masa krisis, pengumuman media massa memberikan amaran dan arahan.

Sebagai contoh, apabila bencana alam berlaku, seperti taufan, badai salji dan tsunami, saluran media tradisional dan sosial adalah alat komunikasi utama untuk menyampaikan maklumat mengenai jalan ribut yang akan datang atau untuk memberitahu orang tentang penutupan sekolah dan perniagaan, dan cara mencari tempat perlindungan dan mencari laluan pemindahan. Media juga digunakan sebagai alat pihak berkuasa pemerintah untuk melindungi warga negara dengan kemas kini penting.

Fungsi Korelasi

Kedai berita tradisional pernah menjadi satu-satunya penimbang tara dari apa yang dipilih sebagai berita baru dan bagaimana penyiar dan wartawan menafsirkan maklumat. Sebagai alternatif, surat khabar mengetuk pakar di lapangan. Walaupun penerbit dan stesen berita mungkin bersikap berat sebelah, kebanyakan organisasi mempertahankan prinsip kewartawanan lama dan sukar dibentuk.

Hari ini, platform media sosial seperti Twitter dan Facebook mungkin menunjukkan bahawa selalunya, tidak ada orang tengah yang wujud, yang dapat menghubungkan peristiwa dengan objektif dan interpretatif. Pengguna boleh diberi tahu cerita jauh yang kelihatan seperti "berita sebenar", padahal sebenarnya, mereka hanyalah berita. Khususnya, Facebook, telah menjadi laman cerita berita palsu yang menyebabkan platform ini lebih daripada sekadar memeningkan. Walaupun syarikat itu merupakan bahagian penting media massa, ia bukan laman berita.

Fungsi korelasi tidak berada di tangan eksekutif Facebook, dan Facebook tidak mendakwa ia berlaku. Pada bulan Januari, 2018, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg memutuskan bahawa pengguna sendiri dapat menentukan perbezaan antara berita nyata dan palsu ketika dia menulis, "Kami dapat membuat keputusan itu sendiri, tetapi itu bukan sesuatu yang kami selesa."

Penyebaran Budaya dan Mempengaruhi Norma Sosial

Walaupun dua fungsi pertama adalah menyediakan dan menafsirkan berita dan maklumat, yang ketiga memungkinkan media untuk merenungkan dan mempengaruhi norma masyarakat. Media berfungsi sebagai pemancar mesej budaya, membiarkan massa memahami apa yang dianggap bentuk tingkah laku yang boleh diterima. Penyebaran budaya, bagaimanapun, berkembang. Yang dulu tabu boleh menjadi kebiasaan apabila cukup banyak orang yang menerimanya dan ketika media melaporkannya.

Berita itu mungkin adalah apa yang berlaku di TV atau di media sosial tetapi juga boleh berlaku di stesen televisyen dan saluran YouTube. Pada tahun 1950-an, Lucy dan Dezi tidur di tempat tidur kembar yang berasingan di "I Love Lucy" tetapi rancangan itu memperlihatkan Lucy sebagai hamil. Keluarga Brady berkongsi tempat tidur di "The Brady Bunch" jauh sebelum sitkom atau drama televisyen lain, dan sekarang "The Fosters" menghadirkan anak angkat yang dibesarkan oleh pasangan lesbian. Ketiga-tiga pertunjukan itu mencerminkan budaya zaman sambil menyusun dan memaafkan norma-norma baru.

Pendidikan dan Hiburan

Media juga berfungsi sebagai pemancar budaya yang mendidik dan menghiburkan. Jauh sebelum munculnya media massa, orang terpaksa menghiburkan diri. Mereka mungkin telah menyertai aktiviti atau menghadiri acara langsung. Munculnya komunikasi massa membolehkan penonton dan pendengar melihat dan mendengar dan belajar dalam masa nyata dari mana sahaja mereka berada.

Platform media sosial menjadikan faktor hiburan itu semakin jauh. Anda tidak perlu lagi bergantung pada penyiar radio atau penerbit untuk menyediakan hiburan anda. Mana-mana kanak-kanak dengan telefon pintar boleh memuat naik video bodoh ke YouTube dan membuat anda ketawa berjam-jam.

Teori yang berakar pada awal komunikasi massa masih relevan hingga kini, walaupun bentuk komunikasi ini terus berkembang.