Explorer.exe Tidak Dimuat Semasa Permulaan

Sekiranya fail explorer.exe anda tidak dimuat setiap kali anda memulakan komputer, ini mungkin menunjukkan kerosakan fail, kesalahan sistem atau adanya virus. Masalahnya hanya terbatas pada fail ini, dan sering dapat diperbaiki dengan membuang virus dari komputer anda serta menggunakan utiliti pemeriksaan dan pembaikan sistem. Anda juga boleh berusaha memperbaiki masalah dengan mengakses editor pendaftaran. Alat ini dapat diakses oleh mana-mana pengguna dengan hak pentadbir, jadi anda mungkin perlu menghubungi pentadbir sistem sebelum membuat perubahan.

Uji Operasi Explorer.exe

Sekiranya menu dan ikon mula anda tidak dimuat semasa memulakan, muat dengan betul explorer.exe bukan satu-satunya masalah yang mungkin berlaku. Anda boleh mengurangkan masalah dengan melakukan beberapa langkah penyelesaian masalah. Mulakan semula komputer anda ke Safe Mode; jika semuanya dimuat dengan betul, masalahnya mungkin berakar pada virus atau perisian hasad lain, dan bukan fail yang rosak. Seterusnya, periksa lokasi fail explorer.exe anda. Sekiranya fail itu berada di tempat lain selain "C: \ Windows", komputer anda mungkin dijangkiti. Sekiranya masalah itu konsisten tidak kira apa yang anda cuba dan explorer.exe berada di tempat yang betul, masalahnya mungkin berakar pada fail explorer.exe itu sendiri, dan dapat diperbaiki dengan menggunakan utiliti pembaikan sistem.

Jalankan Imbasan Virus

Banyak virus boleh menyerang fail sistem dan merosakkannya atau menjadikannya tidak dapat dikendalikan. Walaupun virus tidak menyerang explorer.exe, ia boleh mengganggu kemampuan Windows untuk memuat explorer.exe pada permulaan. Hidupkan semula komputer anda ke Safe Mode dengan menekan dan menahan kekunci F8 semasa ia dimulakan semula, kemudian jalankan imbasan virus sistem penuh di komputer anda. Kuarantin virus atau fail yang dijangkiti yang mungkin dijumpai, kemudian mulakan semula komputer anda dengan normal. Fail karantina tidak berbahaya, jadi anda tidak perlu menghapusnya untuk mengetahui apakah membuang virus itu dapat menyelesaikan masalahnya. Sekiranya anda memerlukan program untuk mengimbas komputer anda, cubalah Avira, Kaspersky atau Malwarebytes.

Jalankan Chkdsk

Chkdsk (cek cakera) adalah utiliti yang memeriksa integriti sistem fail anda untuk memastikan bahawa semua fungsi yang diperlukan berjalan dengan betul. Kadang-kadang ia akan berjalan secara automatik setelah berlaku kesalahan atau penutupan yang tidak betul, tetapi anda boleh menjalankannya secara manual pada bila-bila masa. buka "Komputer" - jika anda tidak dapat melihat menu Mula anda, tekan kekunci "Windows" dan "E" secara serentak - klik kanan pada cakera keras anda dan klik "Properties." Klik tab "Alat", kemudian klik "Periksa" di bawah kategori "Pemeriksaan ralat". Proses ini akan memakan masa untuk diselesaikan, dan dalam kes tertentu mungkin meminta anda melakukan pemeriksaan cakera ketika komputer anda dimulakan semula. Biarkan imbasan selesai, dan jika ada ralat, chkdsk akan berusaha memperbaikinya.

Membaiki Fail Windows

Sekiranya explorer.exe tidak dimuat, dan mungkin tidak dimuat walaupun anda mencuba untuk memulakannya secara langsung, ia mungkin rosak. Ini kadang-kadang dapat diperbaiki dengan menjalankan pemeriksa fail sistem yang cuba memperbaiki fail Windows yang penting. Buka "Komputer" sekali lagi, kemudian klik dua kali pada cakera keras yang ingin anda imbas. Klik "Fail", arahkan kursor ke atas "Buka arahan arahan", kemudian pilih "Buka arahan arahan sebagai pentadbir." Setelah arahan arahan dibuka, ketik "sfc / scannow" dan tekan "Enter." Proses ini mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi apabila selesai, ia akan memaparkan apakah ia menemui fail yang rosak, apa yang ada, dan apakah mereka dapat diperbaiki atau tidak. Selepas imbasan, mulakan semula komputer anda dan cuba gunakannya secara normal.

Akses Editor Pendaftaran

Pendaftaran komputer anda adalah pangkalan data dari semua maklumat penting di komputer anda, dan salah satu kaedah untuk memperbaiki masalah explorer.exe adalah dengan mengakses kunci tertentu di dalamnya. Buka menu mula anda, kemudian ketik "regedit" untuk membuka Registry Editor. Klik dua kali folder untuk mengakses kunci berikut: "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Image File Execution.options." Sekiranya anda melihat "explorer.exe," "iexplorer.exe" atau kedua-duanya disenaraikan di bawah kunci ini, hapus kunci - mereka tidak boleh berada di sana. Tutup editor, kemudian mulakan semula komputer anda. Pastikan anda membuat sandaran pendaftaran anda sebelum mencuba langkah ini, dan jika ada masalah, akses Editor Registry dalam mod selamat dan muatkan fail yang anda simpan.