Cara Mengesan Akaun Yahoo yang Diretas

Sama ada anda pelanggan Perniagaan Kecil Yahoo atau pengguna perkhidmatan e-mel berasaskan Web percuma asas Yahoo, akaun e-mel anda digodam boleh memberi kesan buruk kepada perniagaan dan kehidupan peribadi anda; terutamanya jika anda mempunyai akaun lain yang terikat dengan alamat e-mel Yahoo anda (seperti akaun media sosial, log masuk untuk laman web, perkhidmatan seperti PayPal atau etalase eBay). Penting untuk bertindak sebaik sahaja anda mengesyaki akaun Yahoo anda mungkin telah diretas.

Memeriksa Log Masuk Terkini dan Mesej Terkirim

1

Log masuk ke Yahoo dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Tukar kata laluan anda dengan segera.

2

Navigasi ke halaman "Maklumat Akaun" - anda boleh mendapatkannya dengan mengarahkan penunjuk tetikus ke ikon avatar Yahoo anda di sebelah kanan halaman, menunggu menu drop-down muncul, kemudian mengklik "Maklumat Akaun" pautan. Anda mungkin perlu mengesahkan kata laluan anda.

3

Klik pada pautan "Lihat aktiviti masuk baru-baru ini". Ini akan membawa anda ke halaman yang menyenaraikan log masuk terkini ke akaun anda, bersama dengan tarikh; lokasi dunia nyata dari mana log masuk berasal; dan nombor IP komputer yang log masuk. Baca semua log masuk yang disenaraikan. Bandingkan maklumat dengan maklumat anda sendiri. Sekiranya terdapat log masuk dari negara, wilayah atau bandar lain (bukan yang pernah anda lawati) ini bermakna orang lain telah log masuk ke akaun Yahoo anda.

4

Buka peti mel Yahoo anda. Navigasi ke folder Mesej Terkirim. Ini akan menunjukkan senarai mesej yang telah dihantar dari akaun anda. Sekiranya ada mesej yang tidak anda kirim, akaun anda mungkin telah diretas. Periksa folder Sampah anda juga, kerana mesej yang telah dihantar tetapi kemudian dihapus mungkin masih ada di tong sampah.

5

Jalankan perisian keselamatan untuk memeriksa kod jahat yang mungkin membenarkan perincian log masuk anda dicuri. Sekiranya anda tidak mempunyai perisian keselamatan di komputer anda, muat turun dan pasang utiliti anti-malware seperti Microsoft Security Essentials.