Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya PC Tidak Mengakui Pemacu Keras Yang Digunakan

Menggunakan cakera keras terpakai untuk penyimpanan tambahan atau untuk mengganti cakera keras utama pada PC Windows boleh menjadi peningkatan yang menjimatkan, jika berfungsi. Windows mungkin tidak mengenali cakera keras terpakai jika tidak diformat dengan betul, jika tidak disambungkan dengan betul atau jika tidak mempunyai kuasa. Menyelesaikan masalah yang mungkin akan menyempitkan jalan keluar dan menjadikan PC anda berfungsi dan berfungsi dengan pemacu yang baru digunakan.

Kuasa

1

Matikan komputer anda dan cabut kabel kuasa dari belakang. Jangan bekerja pada perkakasan komputer anda dengan kabel kuasa terpasang atau kuasa dihidupkan.

2

Buka casing PC anda dan cari tempat pemasangan cakera keras yang tidak dikenali. Bergantung pada reka bentuk casing anda, anda mungkin memerlukan pemutar skru untuk melepaskan skru untuk melepaskan casingnya.

3

Kaji sambungan dan pastikan semuanya selamat. Periksa sambungan ke bahagian belakang pemacu dan sambungan ke papan utama dan bekalan kuasa. Pemacu harus mempunyai dua kabel yang menghubungkannya. Satu kabel membawa data dan kuasa yang lain. Kabel kuasa mesti disambungkan ke bekalan kuasa dan kabel data ke papan utama komputer.

4

Periksa kabel kuasa untuk memastikan bahawa ia menyalurkan elektrik ke pemacu yang tidak dikenali. Sekiranya anda mempunyai kabel kuasa lain di PC yang mempunyai jenis sambungan yang sama, cuba tukar kabel kuasa.

5

Nyalakan semula komputer untuk melihat apakah pemacu dikenali. Sekiranya tidak, matikan dan cabut komputer semula sebelum meneruskan.

Pemacu IDE / EIDE

1

Periksa tetapan pelompat dan sambungan kabel pada pemacu anda jika anda mempunyai pemacu gaya IDE / EIDE. Pemacu gaya IDE / EIDE menggunakan penyambung pita lebar. Setiap pita boleh dihubungkan ke dua pemacu yang dikenali sebagai tuan dan hamba. Pemacu juga mempunyai pelompat yang menentukan sama ada berfungsi sebagai pemacu utama atau hamba. Sekiranya pelompat dan kabel bertentangan, pemacu mungkin tidak dikenali. Sebilangan besar pemacu yang dibuat sebelum tahun 2003 adalah IDE / EIDE. Pemacu yang lebih baru adalah SATA dan menggunakan penyambung berbentuk L kecil.

2

Rujuk gambarajah pelompat untuk jenama pemacu anda. Selalunya akan ada pelekat rajah pelompat pada pemacu. Pelompat adalah alat kecil yang menjangkau dua pin. Terdapat antara lapan hingga sepuluh pin.

3

Tarik pelompat dengan tang. Tarik lurus keluar dengan tekanan yang perlahan dan rata sehingga anda tidak menekuk pin

4

Ganti pelompat di posisi Cable Select sehingga tempat pada kabel IDE / EIDE menentukan sama ada pemacu berfungsi sebagai master atau slave.

5

Nyalakan semula komputer dan periksa untuk melihat apakah pemacu dikenali.

Memformat

1

Format atau format semula pemacu sehingga Windows akan mengenalinya. Bermula dengan Windows 7, sistem operasi Microsoft tidak menunjukkan pemacu yang tidak diformat di tetingkap Komputer. Pemacu boleh dipasang dan berfungsi tetapi tidak terdapat dalam perisian.

2

Tekan Kekunci Windows pada papan kekunci anda dan ketik, "Alat Pentadbiran" tanpa tanda petik. Tekan enter."

3

Pilih "Pengurusan Komputer" dari pilihan dan kemudian pilih "Pengurusan Cakera" dari senarai di sebelah kiri.

4

Pilih pemacu yang tidak dikenali dari senarai di bahagian atas tetingkap. Di bawah senarai ini akan muncul gambaran grafik partisi pemacu.

5

Klik kanan pada representasi grafik pemacu dan pilih "Volume Sederhana Baru." Ikuti arahan di skrin untuk membuat kelantangan dan memformat pemacu. Setelah pemacu dipartisi dengan betul dan Windows diformat akan mengenalinya.