Cara Memiliki Zoo

Membuka kebun binatang, walaupun kebun binatang kecil, adalah usaha besar, dan boleh menjadi mahal. Harga zoo boleh mencecah berjuta-juta. Sebagai contoh, Kebun Binatang Toronto (Kanada), salah satu yang terbesar di dunia, berharga CA $ 22 juta untuk dibina, dan CA $ 6 juta untuk haiwan itu ketika dibuka pada tahun 1974, atau sekitar $ 21 juta dolar AS, menurut Toronto Fakta dan Angka Zoo, penerbitan yang dihasilkan oleh kebun binatang. Tetapi itu berlaku pada tahun 1974.

Mengendalikan Zoo Toronto jauh lebih mahal: lebih daripada CA $ 50 juta setahun ($ 38 juta dalam dolar AS), menurut bandar Toronto, yang mengendalikan zoo itu. Tetapi kebun binatang kecil boleh menjadi mahal. Majalah usahawan mengatakan bahawa harganya antara $ 10,000 hingga $ 50,000 untuk memulakan kebun binatang tersebut. Memulakan dan memiliki zoo juga melibatkan masalah lain: Anda perlu mempunyai rancangan perniagaan zoo dan memahami dan memenuhi syarat lesen zoo misalnya. Namun, anda boleh memulakan dan memiliki kebun binatang sekiranya anda mengetahui kos dan keperluan.

Berapa Kos Pembinaan Zoo?

Seperti yang dinyatakan, harga sebuah kebun binatang, atau lebih spesifik berapa kos zoo dibina, boleh menjadi $ 21 juta pada tahun 1974, yang hampir menjadi $ 108 juta hari ini, menurut Kalkulator Inflasi CPI. Tetapi harganya jauh lebih tinggi. Sebagai contoh, San Diego Zoo membuka pameran "Africa Rocks" pada tahun 2017 yang berharga $ 68 juta, menurut John Wilkens, seorang wartawan kontrak, pada artikel 25 Jun 2017, yang diterbitkan dalam San Diego Union-Tribune . Dan itu hanya untuk satu pameran.

Pameran itu, yang hanya seluas 8 ekar, mempunyai kos yang tinggi kerana ketika ini memikirkan rawatan haiwan yang ditawan, kata Wilkens. Dia menambah bahawa pameran hari ini "lebih naturalistik, lebih tertumpu pada pemuliharaan daripada hiburan." Wilkens menyatakan lagi:

"Itulah sebabnya ruang untuk penguin Afrika, spesies yang terancam punah, termasuk batu buatan raksasa seperti batu granit yang terdapat di Pantai Boulders di Afrika Selatan. Itulah sebabnya kolam sepanjang 170 kaki yang mereka berenang memiliki mesin pembuat gelombang untuk meniru ombak lembut meluncur ke darat. Dan itulah sebabnya ada lubang yang menyebabkan gua bersarang diukir pada beberapa batu, cara mendorong penguin berkembang biak.

Oleh itu, kos hari ini untuk membina sebuah kebun binatang mungkin jauh lebih tinggi daripada pada tahun 1974. Secara keseluruhan, Zoo San Diego adalah 100 ekar dan mengandungi lebih daripada 4,000 haiwan, menurut SanDiegoZoo.org. Sekiranya anda ingin membina sebilangan besar ruang kebun binatang hari ini, berdasarkan harga pameran Africa Rocks seluas 8 ekar, ia akan memberi anda $ 700 juta.

Membiayai kebun binatang adalah mungkin kerana kebun binatang dan organisasi yang membinanya bergantung pada sumbangan dari beratus-ratus, atau bahkan ribuan, penderma dan juga dana perbandaran (seperti dengan Toronto). Oleh itu, jika anda ingin memulakan kebun binatang dan tidak mempunyai sumber daya seperti itu, anda mungkin mahu menjadikan laman web anda sedikit lebih kecil - seperti kebun binatang.

Cara Memulakan Zoo Petting Bergerak

Membuka zoo boleh menjadi lebih masuk akal jika anda memulakannya pada skala yang lebih munasabah, seperti kebun binatang kecil. Seperti yang dinyatakan, harga kebun binatang, terutamanya kebun binatang kecil, boleh berkisar antara $ 10,000 hingga $ 50,000. Memulakan kebun binatang bergerak mempunyai kelebihan kerana, seperti namanya, kebun binatang seperti itu dapat berjalan, memberi anda peluang untuk berhubung dengan sekumpulan pelanggan yang jauh lebih besar tanpa harus mengumpulkan dana untuk sebidang tanah yang mahal dan besar dengan haiwan dan persekitaran yang meningkatkan suasana yang mahal.

Countryside Daily menjelaskan bahawa memulakan zoo petting mudah alih adalah sangat mudah dan kos rendah. Angela von Weber-Hahnsberg, dalam artikel 2018 bertajuk "Memulakan Perniagaan Zoo Petting," mengatakan:

"Sekiranya anda sudah memiliki treler, dan kandang untuk mengangkut binatang yang lebih kecil, maka kebun binatang peliharaan bergerak tidak perlu dipertimbangkan. Yang perlu anda tambahkan ke dalam campuran adalah pena mudah alih untuk dipasang di lokasi."

Von Weber-Hahnsberg memberikan contoh Dianne Condarco, pemilik Rancho Condarco, sebuah kebun binatang peliharaan bergerak yang berpusat di Bailey, Texas. Condarco menjelaskan bahawa untuk memulakan kebun binatang bergerak, anda memerlukan:

  • Peralatan pengangkutan untuk haiwan yang sentiasa dalam keadaan baik.

  • Insurans untuk kenderaan anda.

  • Pagar untuk menandakan haiwan setelah anda sampai ke lokasi anda.

  • Sangkar (jika diperlukan) untuk haiwan.

Maka anda hanya perlu memutuskan di mana anda merancang untuk memamerkan haiwan kebun binatang anda supaya anda dapat menjana wang di kebun binatang kecil dan mudah alih anda. Von Weber-Hahnsberg menemu ramah pemilik kebun binatang peliharaan lain yang membawa kebun binatang kecil mereka ke rumah jagaan, kemudahan tempat tinggal, pameran (yang sering merangkumi kebun binatang dan tunggangan kuda), sekolah dan festival. Tetapi walaupun dengan kebun binatang bergerak, anda mesti mempunyai rancangan perniagaan zoo dan memahami syarat lesen zoo.

Bagaimana Memulakan Perniagaan Zoo

Perniagaan zoo memerlukan rancangan perniagaan zoo, kata ProfitableVenture.com, yang dikendalikan oleh Profitable Business Magazine. ProfitableVentures.com menyatakan bahawa terdapat beberapa elemen yang perlu anda masukkan dalam rancangan perniagaan zoo anda. Mereka adalah:

Lakukan tinjauan pasaran: Anda perlu memulakan dengan membuat kerja rumah anda, kata ProfitableVenture.com. Sebelum memulakan kebun binatang, lakukan tinjauan komprehensif yang akan menunjukkan kepada anda jika ada pasar untuk walaupun terdapat kebun binatang kecil di kawasan anda, atau, jika membuka kebun binatang itu mungkin dapat dilaksanakan secara kewangan di kawasan anda.

Tulis rancangan perniagaan zoo: Ini sama dengan menulis rancangan perniagaan apa pun. Tentukan jenis pembiayaan yang anda ada dan perlukan. Tentukan kos perniagaan lain seperti insurans, pengangkutan, makanan untuk haiwan, perkhidmatan veterinar dan sebagainya, serta lesen perniagaan zoo yang mungkin anda perlukan.

Dapatkan lesen perniagaan zoo: Adakah komuniti anda membenarkan perumahan pelbagai haiwan? Anda perlu mengetahui. Anda mungkin memerlukan izin bergantung pada jenis haiwan yang anda kunjungi, dan juga berapa banyak. Anda juga mungkin memerlukan izin perniagaan am untuk beroperasi di bandar atau komuniti anda.

Dapatkan haiwan itu: Anda perlu membeli kuda, babi, ayam, llamas atau apa sahaja jenis haiwan yang anda pilih untuk dimasukkan ke dalam kebun binatang persendirian atau kebun binatang kecil anda.

Bina Struktur Haiwan: Anda perlu melakukan ini sama ada kebun binatang anda mempunyai lokasi tetap yang dikunjungi pelanggan atau walaupun anda merancang untuk membuat kebun binatang kecil, bahkan yang mudah alih. Anda mesti menanam untuk mewujudkan ruang untuk menempatkan haiwan.

Sewa Pengasuh: Anda hanya perlu melakukan ini sekiranya anda merancang untuk mengambil pekerja untuk membantu anda mengendalikan zoo anda. Tetapi, anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya beberapa pekerja untuk membantu menjaga haiwan tersebut.

Anda juga perlu menetapkan harga tiket atau masuk dan, tentu saja, anda mesti mengiklankan kebun binatang anda. Setelah anda menentukan kebun binatang anda, atau sekurang-kurangnya membuat rancangan untuk melakukannya, tentukan apa yang akan anda bayar kepada pelanggan dan sampaikan berita tersebut. Lakukan semua perkara ini, dan anda mungkin akan segera membuka sebuah kebun binatang dan mempamerkan haiwan yang dijaga dengan baik kepada pelanggan yang ingin melihat haiwan tersebut atau bahkan bercampur dengan haiwan kesayangan.