Cara Membuat PDF Pelbagai Halaman

Acrobat Pro, program pengarang PDF asli Adobe, mengandungi ciri yang membolehkan pengguna membuat dokumen PDF tunggal dan berbilang halaman. Keupayaan untuk membuat dokumen PDF berbilang halaman sangat berguna, terutamanya apabila tugas kerja menghendaki anda membuat satu dokumen PDF berbilang halaman dari dua atau lebih dokumen PDF yang berasingan. Semasa proses pembuatan PDF, anda akan dapat mengubah tetapan ukuran fail dan susunan halaman, jika perlu. Terdapat pelbagai cara untuk membuat PDF berbilang halaman.

Gabungkan Dua atau Lebih Fail PDF

1

Buka Adobe Acrobat Pro dan klik pada menu "Fail". Gerakkan kursor tetikus ke atas "Buat" dan pilih pilihan "Gabungkan Fail Ke Dalam Satu PDF" dari menu lungsur.

2

Periksa pilihan "PDF Tunggal" (jika belum dicentang), klik "Tambah File" atau "Tambah Folder" (jika semua fail PDF ada dalam satu folder) dan kemudian pilih fail PDF yang diinginkan (atau folder yang berisi fail PDF).

3

Tekan "Enter" untuk menambahkannya ke pencipta PDF dan kemudian klik dan seret halaman untuk menyusunnya semula. Pilih ukuran fail PDF (seperti "Lebih Kecil," "Lalai" atau "Lebih Besar") dan klik butang "Gabungkan Fail".

Tambahkan fail PDF tambahan ke fail PDF

1

Buka fail PDF asas. Ini biasanya berupa PDF dengan kandungan yang anda mahu mulakan PDF baru atau PDF dengan kandungan paling banyak di dalamnya. Klik pada menu "Alat" dan gerakkan tetikus ke atas "Halaman".

2

Klik pilihan "Insert From File" di menu drop-down dan pilih fail PDF atau fail yang ingin anda masukkan ke dalam PDF asas anda.

3

Tekan "Enter" dan pilih lokasi dalam PDF asas anda di mana anda ingin memasukkan halaman dari fail PDF tambahan. Klik butang "OK" apabila sudah siap.