Cara Mengekstrak Fail Zip Terpisah di WinRAR

Terdapat dua cara biasa untuk memerah fail besar menjadi lebih kecil: ZIP dan RAR. Format ZIP jauh lebih biasa, tetapi ada kalanya RAR berfungsi lebih baik, terutamanya apabila failnya sangat besar, seperti aplikasi atau video HD dua jam.

Kedua-dua ZIP dan RAR menggunakan teknik pemampatan yang berbeza, dan RAR mempunyai kelebihan tambahan untuk membahagikan satu fail menjadi beberapa bahagian. Daripada menghantar fail 20 GB kepada seseorang, anda boleh menggunakan RAR untuk memotongnya dan memampatkannya menjadi beberapa fail 200 MB sebagai gantinya.

Pilihan ketiga, yang jauh lebih jarang berlaku, adalah menggunakan format .001. Fail-fail ini juga terbelah, tetapi tidak dimampatkan.

ZIP vs RAR vs .001

Ketiga-tiga format fail yang berbeza dibuat menggunakan teknologi yang berbeza. Mencuba untuk membukanya dengan utiliti yang salah adalah seperti membuka fail muzik dengan program cat.

Untuk membuka fail ZIP, anda boleh menggunakan Windows. Untuk membuka fail RAR, anda boleh menggunakan WinRAR, yang merupakan perisian yang dibuat oleh syarikat yang mencipta teknologi RAR. Untuk membuka fail .001, anda memerlukan program lain, seperti HJSplit, 7-Zip atau File Joiner.

Cara terbaik untuk menentukan jenis fail yang anda miliki adalah dengan melihat sambungan fail. Sekiranya anda tidak dapat melihat sambungan fail di File Explorer atau di desktop anda, klik kanan fail dan pilih Properties .

Membuka Fail ZIP

ZIP adalah format fail yang paling biasa untuk memampatkan (atau zip ke atas) fail. Sekiranya anda mempunyai komputer Windows 10, anda tidak memerlukan perisian khas. Klik dua kali fail ZIP, dan Windows secara automatik menyahmampatkannya dan membukanya untuk anda dengan utiliti pemampatannya.

ZIP dapat memampatkan beberapa fail ke dalam satu fail. Ini sebenarnya folder ZIP, dan jika anda memilihnya di File Explorer, anda dapat melihat isinya seperti yang terdapat di folder lain. Walau bagaimanapun, ZIP tidak dapat memotong fail besar menjadi kepingan yang lebih kecil.

Untuk memampatkan fail di Windows, pilih di File Explorer, klik kanan, pilih Send To dan klik folder Compressed (zip) .

Menggunakan WinRAR untuk Membuka Fail RAR

Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih fail RAR untuk dibuka, anda boleh menggunakan WinRAR, yang boleh digunakan secara percuma sebagai percubaan 40 hari. Lesen satu pengguna berharga $ 29 sekiranya anda perlu menggunakannya melebihi tempoh percubaan. Sekiranya seseorang menggunakan WinRAR untuk memotong fail besar menjadi kepingan yang lebih kecil, mereka akan mempunyai nama yang serupa, seperti sample0.rar, smaple1.rar, sample2.rar dan sebagainya.

  1. Letakkan semua fail RAR yang ingin anda buka dalam folder yang sama.
  2. Muat turun dan pasang WinRAR dari laman web win-rar.com dan lancarkan program.
  3. Pilih semua fail RAR di WinRAR dengan menekan kekunci Shift semasa anda mengkliknya.
  4. Klik butang Ekstrak Ke dan pilih folder tujuan untuk fail yang dihimpunkan.
  5. Klik OK . Selepas beberapa minit, fail yang anda kumpulkan muncul di folder tujuan yang anda tentukan.

Menyambungkan Fail .001 Tidak Mampat

Sekiranya anda mempunyai fail dengan pelanjutan .001, WinRAR tidak mungkin atau alat pemampatan yang disertakan dengan Windows 10 dapat membukanya. Ini kerana fail ini tidak dimampatkan . Sebaliknya, mereka adalah bahagian dari fail yang lebih besar yang dipotong menjadi potongan yang lebih kecil dan dinamai dalam satu siri dengan nama fail yang sama dan sambungan bernombor, seperti sample.001, sample.002 dan sample.003.

Fail boleh dibahagi dan disatukan kembali dengan hanya sebilangan program yang terhad, seperti HJSplit, 7-Zip atau File Joiner. Muat turun dan pasang salah satu program ini. Ketiga utiliti ini adalah perisian percuma, jadi anda tidak perlu membayarnya.

  1. Letakkan semua fail dalam folder yang sama.
  2. Klik kanan fail dengan pelanjutan .001 dan kemudian pilih utiliti baru anda dari menu lungsur.
  3. Pilih Ekstrak apabila diminta dan pilih folder tujuan.

Bergantung pada utiliti mana yang Anda pilih dan versi mana, Anda mungkin diminta untuk memilih fail tambahan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, ia dapat mencari fail lain dalam folder yang sama secara automatik. Apabila utiliti selesai mengekstrak dan memasang kepingan, fail anda berada di folder tujuan yang anda pilih.