Perbezaan Antara Perbankan Korporat & Komersial

Sebagai pemilik perniagaan kecil, ada kemungkinan besar bahawa anda akan berurusan dengan bank pada satu ketika, jadi penting untuk memahami bahawa kebanyakan bank mempunyai bahagian korporat dan komersial. Walaupun kedua-dua bahagian menawarkan beberapa perkhidmatan yang sama, mereka berbeza dengan pelanggan yang mereka hadapi dan juga jumlah keuntungan yang dihasilkan oleh setiap bahagian. Memahami perbezaan antara perbankan korporat dan komersial dapat membantu anda merancang pertumbuhan dan arah perniagaan kecil anda dengan lebih baik.

Elemen Perbankan Korporat

Banyak bank menjadikan aktiviti pembiayaan korporat dan pembiayaan perniagaan mereka di bawah payung perbankan korporat. Istilah ini merujuk kepada perbankan yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan korporat. Dengan kata lain, perbankan korporat berurusan dengan perniagaan di seluruh spektrum, dari kedai kecil hingga syarikat multinasional yang mempunyai kepentingan kewangan yang besar. Jenis perkhidmatan perbankan korporat yang biasa termasuk kewangan korporat, pengurusan kredit, pengurusan aset, pengurusan tunai, pengurusan pinjaman dan pengurusan pertumbuhan.

Perbankan korporat sering menghasilkan keuntungan tertinggi bagi bank kerana sejumlah besar wang yang terlibat dalam pinjaman korporat, dan jumlah faedah yang dikenakan terhadap pinjaman tersebut. Itulah sebabnya mengapa gaji perbankan korporat lebih tinggi daripada gaji perbankan komersil, dan itu bahkan tidak mengambil kira beberapa bonus pinjaman yang dapat meningkatkan gaji perbankan korporat.

Makna Perbankan Runcit

Bank sering menggunakan istilah perbankan runcit dan perbankan komersial secara bergantian, yang kadangkala boleh menimbulkan kekeliruan di kalangan pelanggan. Perbankan runcit hanya merujuk kepada pembahagian dalam bank yang menangani pelanggan runcit daripada pelanggan korporat. Oleh itu, daripada berurusan dengan perniagaan kecil atau syarikat besar, perbankan komersial memberi tumpuan kepada pelanggan individu dan keperluan kewangan mereka.

Di bawah makna perbankan runcit ini, perkhidmatan merangkumi cek dan simpanan simpanan, akaun cek dan simpanan, pinjaman peribadi, pinjaman gadai janji, kad kredit dan pembiayaan kenderaan komersial. Bank perdagangan menghasilkan keuntungan dengan melaburkan deposit pelanggan ke dalam pelbagai perniagaan, namun, margin keuntungan lebih kecil daripada dengan perbankan korporat kerana deposit individu cenderung jauh lebih kecil daripada deposit korporat.

Perbezaan Perbankan Korporat dan Komersial

Perbezaan utama antara perbankan korporat dan komersial adalah pelanggan. Dunia kewangan korporat dipenuhi dengan perniagaan kecil, sederhana dan besar yang dianggap institusi dan bukannya individu. Perbankan komersial, sebaliknya, kebanyakannya berhubungan dengan individu, walaupun perniagaan yang lebih kecil kadang-kadang berada di bawah perbankan runcit, bergantung pada keadaannya.

Perbezaan lain adalah jumlah wang yang terlibat dalam perbankan korporat dan komersial. Jurubank korporat berurusan dengan sejumlah besar wang kerana jumlah pinjaman berskala besar yang ditawarkan kepada beberapa perniagaan terbesar di perbankan Komersial AS memberi tumpuan kepada pengguna biasa, dan sebagai hasilnya, jumlah wang yang dipinjamkan, disimpan dan dilaburkan pada skala yang lebih kecil berbanding dengan perbankan korporat.

Perbezaan terakhir adalah jumlah gaji yang dapat diperoleh oleh bank korporat dan komersial. Rata-rata gaji perbankan korporat asas hanya $ 140,000 di AS sedangkan gaji perbankan komersial purata adalah sekitar $ 92,000.