Kempen Promosi vs Iklan

Syarikat kecil sering menggunakan kempen promosi dan iklan ketika memasarkan produk mereka. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang wujud antara kedua-dua jenis kaedah pemasaran. Kempen promosi lebih dikenali sebagai promosi penjualan. Pemilik perniagaan menggunakannya untuk memberi pengguna atau pelanggan perniagaan potongan atau insentif untuk membeli produk atau perkhidmatan. Pengiklanan pada umumnya lebih tertumpu pada alasan orang harus melakukan pembelian. Terdapat perbezaan besar lain antara kempen promosi dan iklan.

Jangka masa

Maklumat mengenai promosi penjualan dapat disertakan dalam pesan iklan. Walau bagaimanapun, promosi penjualan biasanya dijalankan untuk jangka masa yang lebih pendek daripada iklan. Sebabnya ialah promosi penjualan biasanya lebih berfokus pada produk atau perkhidmatan. Sebagai contoh, sebuah syarikat restoran kecil boleh mempromosikan spesial pada satu item menu selama enam atau lapan minggu, dan kemudian mula mempromosikan yang lain. Syarikat kecil terus menjalankan iklan mereka sepanjang tahun, tetapi secara berkala mengubah kempen promosi mereka untuk mendorong produk atau perkhidmatan lain. Iklan juga terhad untuk komunikasi sehala, sementara pelanggan umumnya berinteraksi dengan wakil penjualan atau pekerja runcit lain semasa kempen promosi.

Jenis-Jenis

Pengiklanan lebih berfokus pada media dan meluas. Syarikat kecil menjalankan banyak jenis pesanan iklan, termasuk iklan untuk televisyen, radio, Internet, Halaman Kuning, majalah, surat terus dan papan iklan. Pemilik perniagaan juga beriklan melalui laman media sosial seperti Facebook dan Twitter.

Kempen promosi merangkumi kupon, pengurangan harga, promosi beli-satu-dapatkan-satu-percuma, peraduan, program kesetiaan dan paparan tempat pembelian. Program kesetiaan dirancang untuk memberi ganjaran kepada pelanggan mengikut jumlah pembelian mereka. Syarikat penerbangan telah menggunakan program kesetiaan selama bertahun-tahun untuk memberi penghargaan kepada syarikat penerbangan yang kerap. Paparan tempat pembelian mungkin termasuk kios dengan maklumat terperinci, sampel dan arahan video mengenai produk tertentu. Calon pelanggan dapat melihat bagaimana produk beroperasi di unit paparan ini.

Objektif

Syarikat kecil terutamanya menggunakan iklan untuk membina kesedaran dan imej jenama atau nama syarikat mereka. Syarikat memerlukan banyak masa untuk memberi tahu pengguna dan perniagaan mengenai produk dan perkhidmatan mereka. Pemilik perniagaan beriklan untuk menarik pelanggan dan bukan pembeli di pasar.

Sebaliknya, objektif promosi penjualan adalah untuk mendorong pengguna untuk mencuba atau membeli produk. Banyak promosi tertumpu pada pelanggan yang ada, terutama yang dijalankan di peringkat runcit. Tawaran percubaan mungkin termasuk sampel makanan percuma di kedai runcit. Kempen promosi syarikat kecil sering diarahkan pada penjualan segera, sementara mereka menggunakan iklan umum untuk membangun reputasi mereka.

Pertimbangan

Iklan biasanya lebih mahal daripada kempen promosi. Syarikat kecil mesti membeli iklan dalam jangka masa tertentu atau mengikut ruang di media cetak. Mesej mereka dapat melampaui sasaran pengguna yang ingin mereka jangkau.

Sebaliknya, syarikat kecil dapat mengawal kos promosi dengan lebih baik. Mereka mungkin, misalnya, menjalankan kupon atau program insentif untuk kedai tertentu. Sampel mungkin terhad kepada kuantiti tertentu untuk menjaga kos dengan lebih baik sesuai dengan parameter anggaran tertentu. Lebih-lebih lagi, kempen promosi biasanya lebih praktikal untuk item dengan harga lebih tinggi seperti televisyen plasma, mesin fotokopi dan peralatan industri. Lebih banyak maklumat diperlukan untuk produk-produk mahal ini, menjadikan iklan tidak dapat dilaksanakan dan tidak praktikal.