Cara Meletakkan Tanda Air pada Foto di Word

Microsoft Word membolehkan anda menambahkan banyak sentuhan kecil, seperti tanda air, untuk meningkatkan penampilan dokumen anda. Walau bagaimanapun, tidak ada pilihan tanda air terbina dalam untuk foto yang anda masukkan ke dalam dokumen Word. Sebagai penyelesaian, letakkan gambar di dalam bentuk, kemudian sesuaikan ketelusan gambar untuk menggunakannya sebagai tanda air di atas sebarang foto dalam dokumen anda.

Meletakkan Bentuk

 1. Buka Dokumen Word dengan Gambar

 2. Buka dokumen Word dengan gambar yang anda mahu letakkan tanda air.

 3. Cari Imej

 4. Cari gambar dan klik tab "Masukkan" berhampiran bahagian atas tetingkap.

 5. Pilih Bentuk Segi Empat

 6. Klik pilihan "Bentuk" dalam kumpulan Ilustrasi dan pilih bentuk segi empat tepat dari menu lungsur.

 7. Letakkan Segi Empat Atas Foto

 8. Klik dan seret untuk membentuk segi empat tepat di atas foto anda. Tidak semestinya ukuran gambar anda tepat; anda boleh menyesuaikan ukurannya kemudian.

Memformat Bentuk

 1. Pilih Pilihan untuk Segi Empat

 2. Klik pada segi empat tepat, kemudian klik pada pilihan "Shape Outline" dalam kumpulan Shape Styles, yang terletak di tab Format, untuk membuka menu drop-down; klik pilihan "Tiada Garis Besar" di menu itu.

 3. Pilih Gambar Tanda Air

 4. Klik pilihan "Shape Fill", yang juga terdapat dalam kumpulan Shape Styles, untuk membuka menu drop-down; klik "Gambar" di menu itu dan gunakan tetingkap yang muncul untuk menavigasi ke dan memilih fail gambar tanda air anda.

 5. Klik kanan Bentuk

 6. Klik kanan bentuk, yang kini mempunyai tanda air anda di dalamnya.

 7. Pilih Tab "Warna dan Garis"
 8. Klik "Format Shape" dan pilih tab "Colors and Lines" di tetingkap yang muncul.

 9. Laraskan Ketelusan

 10. Laraskan gelangsar di bawah perkataan "Transparency" untuk mengubah seberapa telus gambar anda. Ketelusan tepat yang anda mahukan bergantung pada tanda air spesifik anda, jadi anda mungkin perlu bereksperimen sedikit sehingga anda menemui keadaan yang tepat. Sebagai alternatif, masukkan peratusan di dalam kotak dengan perkataan "Ketelusan."

 11. Klik "OK"
 12. Klik "OK" apabila anda memilih tetapan ketelusan yang anda mahukan. Gambar sekarang sebahagiannya telus di atas foto anda, sehingga memberikan tanda air.

 13. Petua

  Apabila anda memasukkan tanda air anda ke dalam bentuk segi empat tepat, nisbah aspeknya mungkin tidak betul, sehingga kelihatan tegang. Salah satu penyelesaian untuk ini adalah menyesuaikan bentuk secara manual dengan menyeret sudut. Pendekatan lain adalah mengetik tinggi dan lebar, dalam inci, dalam kumpulan Saiz tab Format (dalam Alat Gambar).

  Segi empat tepat mungkin terlalu besar atau kecil, tetapi setelah nisbah aspek betul, klik pelancar kotak dialog di sudut kanan bawah kumpulan Saiz, kemudian, pada tab Ukuran kotak dialog, periksa pilihan "Kunci nisbah aspek". Ini membolehkan anda menyesuaikan ukuran tanda air secara bebas tanpa meregangkannya.