10 Cara Menjual Produk

Selamat mengembangkan produk! Kini tiba masanya untuk mempelajari kaedah menjual yang akan meningkatkan keuntungan anda dan mendapat pengiktirafan jenama anda.

Menjual sememangnya bentuk seni yang memerlukan banyak alat dan bakat yang berbeza untuk menyelesaikan pekerjaan. Mengenal pasti orang yang berminat untuk membeli produk anda, juga dikenali sebagai "petunjuk", hanya merupakan langkah pertama. Meyakinkan mereka untuk benar-benar membeli produk anda memerlukan rancangan pemasaran yang berfikiran maju.

Bersedia untuk memulakan? Pertama, kita akan membincangkan empat cara untuk menjadikan produk anda dapat diakses oleh pembeli. Kemudian, kami akan membincangkan enam kaedah utama pemasaran produk anda untuk meningkatkan petunjuk dan penjualan.

1. Menjual di Laman Web E-Dagang Anda Sendiri

Tidak kira apa yang anda jual, anda memerlukan kehadiran web untuk terus berdaya saing. Laman web yang direka secara profesional memungkinkan untuk menjual produk anda melalui beberapa kaedah tambahan yang akan kita bincangkan di bawah, tetapi ia juga membolehkan anda menguruskan kedai dalam talian anda sendiri. Dikenali sebagai laman web e-dagang, kedai jenama anda sendiri memberi anda kawalan penuh terhadap reka bentuk, susun atur dan navigasi, semuanya mempengaruhi pengalaman pelanggan dan membantu anda menjual produk anda.

Anda boleh pergi dengan pembangun laman web e-dagang seperti Shopify atau meminta pembangun web menyiapkan kedai anda untuk anda. Walau bagaimana pun, anda perlu memastikan laman web dan kedai e-dagang anda boleh diakses pada peranti mudah alih. Ini dipanggil reka bentuk web yang responsif, dan sangat penting untuk menjual produk dalam talian.

2. Jual di Platform E-Dagang Lain

Belum bersedia melabur di laman web berjenama? Anda boleh menggunakan platform e-dagang lain untuk menjual produk anda. EBay pasaran dalam talian mewakili puncak laman e-dagang pihak ketiga kerana hampir semua barang boleh dijual di sana. Walau bagaimanapun, pesaing memang ada, terutamanya untuk produk yang termasuk dalam bidang tertentu. Contohnya, barang buatan tangan boleh diterima di Etsy.

Menggunakan platform e-dagang pihak ketiga adalah kaedah yang bagus untuk menjual produk jika anda tidak mempunyai anggaran permulaan yang signifikan. Laman web ini cenderung bebas untuk bergabung, dan mereka memperoleh wang dengan menyimpan peratusan tertentu dari setiap transaksi. Anda juga mendapat keuntungan dari lalu lintas yang sudah dinikmati oleh platform besar ini dan dapat memanfaatkan sebarang dasar perlindungan pembayaran, penyelesaian masalah teknikal atau perkhidmatan mediasi yang mungkin ditawarkan.

Akhirnya, platform e-dagang yang lebih besar cenderung mempunyai antara muka dan aplikasi mudah alih yang mudah digunakan untuk penjual. Proses penambahan produk baru diselaraskan dengan cara yang tidak mungkin dilakukan di laman web e-dagang anda sendiri.

3. Kedai Fizikal Sendiri

Sebuah kedai batu bata adalah impian yang menjadi kenyataan bagi banyak penjual, dan jika anda dapat menemukan lokasi yang bagus, kedai fizikal dapat berfungsi sebagai kaedah penjualan sendiri. Bayangkan mempunyai harta tanah utama di Main Street di sebuah bandar kecil. Anda boleh menarik pelancong dan penduduk tempatan untuk berhenti, selagi anda menggunakan paparan tingkap dan papan tanda luaran dengan baik.

Setelah anda meyakinkan para pejalan kaki untuk melangkah masuk ke dalam kedai anda, anda boleh menggunakan kaedah paparan kreatif lain untuk mengarahkan perhatian mereka ke item yang popular. Cubalah paparan tempat pembelian untuk membantu menjual barang berkaitan, dan selalu mempunyai paparan bermusim bertema cuti atau acara terkini. Sediakan kawasan khas untuk produk baru juga.

4. Menjual Produk Anda di Kedai Lain

Pernah terfikir bagaimana produk baru muncul di rak kedai rantai besar seperti Walmart atau Target? Selalunya semudah mengisi borang vendor untuk memberi amaran kepada bahagian bekalan syarikat bahawa produk anda ada. Sekiranya produk anda kelihatan seperti yang akan dibeli oleh pelanggannya, syarikat akan menghubungi anda.

Ini merupakan peluang yang luar biasa kerana produk anda akan ditunjukkan kepada berjuta-juta pelanggan di kedai fizikal dan dalam talian. Jenama anda juga boleh ditampilkan dalam iklan cetak atau TV syarikat. Mengaitkan jenama anda dengan syarikat yang lebih besar juga meningkatkan kredibiliti jenama anda.

Sebaik sahaja anda memilih mana-mana (atau semua) kaedah di atas untuk menjadikan produk anda mudah dicapai oleh pembeli, anda akan melihat kenaikan jualan yang kecil. Tetapi masih ada banyak kerja yang perlu dilakukan untuk memenuhi matlamat penjualan anda. Seterusnya, anda perlu meningkatkan kesedaran jenama melalui pemasaran dan meyakinkan orang ramai untuk mengunjungi kedai, sama ada secara peribadi atau dalam talian, untuk membeli produk anda.

5. Iklan di TV dan Radio

Senarai kaedah pemasaran kami yang selebihnya akan menumpukan pada strategi internet hanya kerana relevansinya, tetapi iklan TV dan radio mungkin masih mendapat tempat dalam strategi pemasaran anda. Namun, pertama, anda perlu mengenal pasti sama ada sasaran anda menonton TV atau mendengar radio dengan kerap sehingga kaedah ini dapat dilaksanakan. Sebilangan penduduk tertentu menyiarkan hiburan mereka dan mendapatkan berita mereka dalam talian, sementara yang lain menyiarkan TV pada waktu petang atau mendengar radio semasa bekerja.

Tidak ada cara yang lebih baik daripada yang lain, tetapi untuk menjual produk anda, anda perlu melakukan penyelidikan pasaran untuk mengetahui mana yang lebih cenderung menjangkau khalayak sasaran anda. Anda mungkin berfikir bahawa semua orang menginginkan produk anda dalam dunia yang ideal, tetapi penyempitan fokus menjadikannya lebih mudah untuk membuat iklan yang disasarkan dan menikmati pulangan pelaburan yang lebih baik. Tidakkah anda lebih suka menembak ikan dalam tong atau membuang sebatang ke lautan yang luas? Pemasaran berfungsi dengan cara yang sama: Kencangkan fokus anda untuk mendapatkan hasil yang anda mahukan.

Setelah anda memutuskan bahawa TV dan / atau radio akan berfungsi untuk khalayak sasaran anda, pertimbangkan untuk menyewa firma pemasaran tempatan yang pakar dalam membuat segmen berkualiti tinggi yang sesuai dengan anggaran anda. Membuat imej jenama yang bereputasi sangat penting, yang bermaksud iklan anda harus mempunyai kualiti yang sama dengan jenama yang mapan. Imej dan kualiti suara iklan TV dan radio memberikan sumbangan yang sama kepada keseluruhan mesej seperti kata-kata itu sendiri, jadi pilihlah dengan teliti.

6. Menggunakan Iklan Bayar Per Klik

Iklan bayar per klik (PPC) muncul di seluruh internet dan membantu mengarahkan pelanggan ke laman web anda. Seperti namanya, anda hanya membayar apabila seseorang mengklik iklan, yang menjadikannya kaedah yang menjimatkan. Namun, anda harus menyediakan laman web atau halaman arahan anda sedemikian rupa sehingga terus meyakinkan petunjuk untuk melihat dan membeli produk anda.

Gunakan Google Ads untuk membuat kempen yang disasarkan yang muncul di laman web yang relevan dan di hadapan pengguna yang kemungkinan besar akan mengklik produk anda. Anda juga dapat menggunakan Iklan Facebook untuk membuat kempen PPC yang terbatas pada platform Facebook.

7. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Berjuta-juta laman web ada, jadi bagaimana orang akan menemui anda semasa menaip pertanyaan carian ke Google? Pengoptimuman mesin pencari, atau SEO, melibatkan penyediaan laman web anda dengan cara yang mendorong algoritma Google untuk mengenalinya sebagai berwibawa dan relevan untuk kata kunci dan topik tertentu. Oleh itu, laman web anda boleh mendapat kedudukan yang lebih tinggi di halaman hasil carian dan khalayak sasaran anda dapat menemui produk anda.

Strategi SEO merangkumi menambahkan kata kunci pada tajuk, tajuk, deskripsi meta, teks alt gambar dan seluruh kandungan halaman dengan cara semula jadi; mewujudkan rangkaian pautan dalaman dari halaman sokongan ke halaman wang; membina kuasa melalui bukti sosial, petikan dan pautan balik; dan menangani kelajuan dan tindak balas laman web.

Pelan SEO pintar juga memerlukan kandungan segar dan potongan teks kaya, pengoptimuman Perniagaan Saya di Google dan penjejakan kata kunci berterusan untuk menganalisis hasil dan mengenal pasti peluang.

8. Melibatkan diri dalam Pemasaran Media Sosial

Memiliki laman web membolehkan anda memanfaatkan strategi seperti iklan PPC dan SEO, tetapi kehadiran media sosial memungkinkan untuk berhubung dengan pembeli dengan cara yang lebih peribadi dan sahih. Pemasaran media sosial membolehkan anda mempamerkan nilai teras syarikat anda, memperoleh kesetiaan dari pelanggan semasa dan berpotensi, menangani beberapa aduan perkhidmatan pelanggan, ulasan agregat, tetap menjadi perhatian di kalangan pengikut dan secara amnya membina reputasi anda dengan cara yang positif.

Seperti iklan TV dan radio, kualiti kandungan yang anda hantar di media sosial memberi perbezaan besar dalam cara orang melihat jenama anda. Elakkan gambar stok, tetapi pastikan gambar yang anda ambil kelihatan menakjubkan. Gunakan hashtag dan sebutan untuk kelebihan anda agar dapat ditemui oleh lebih ramai orang. Balas komen dan berinteraksi dengan pengikut, tetapi kembangkan suara jenama anda lebih awal agar anda sentiasa memberi respons yang sewajarnya.

Terdapat puluhan platform pemasaran media sosial, dan penting untuk mengecilkan fokus anda di sini juga. Di manakah pelanggan anda melepak? Walaupun Facebook pernah menjadi pusat pelajar kolej, hari ini adalah salah satu tempat terbaik untuk menjangkau orang dewasa yang bekerja. Pelajar kolej hari ini lebih cenderung berada di Instagram atau Snapchat, dan bahkan itu mungkin berubah ketika platform media sosial baru berkembang.

9. Kaedah Pemasaran E-mel untuk Jual

Setelah anda mempunyai laman web, cuba kumpulkan alamat e-mel dari pelawat. Anda boleh membuat pilihan ini atau memilih untuk meletakkan kandungan paling berharga di belakang dinding langganan. Dengan mengumpulkan e-mel, anda boleh membuat kempen pemasaran e-mel untuk terus mengetahui dengan calon pelanggan, mendorong pelanggan yang ada untuk membeli dari anda lagi, berkongsi potongan dan promosi dan mendapatkan maklum balas mengenai produk anda.

Surat berita e-mel tidak perlu lama atau rumit. Sebenarnya, pendek dan manis melakukan muslihat, asalkan anda memasukkan ajakan bertindak yang jelas. Contohnya, jika anda ingin orang mengunjungi video produk tertentu, anda mungkin memperkenalkan produk secara ringkas dan kemudian memasukkan butang berwarna yang menghubungkan ke video tersebut dan berkata, "Lihatlah Dalam Tindakan." Sekiranya anda mahu orang membaca blog, perkenalkan topik tersebut dan kemudian tekan butang anda, "Ketahui Lebih Banyak Petua dan Trik."

Mencari frekuensi pengedaran yang ideal dan belajar menulis baris subjek e-mel yang menarik dapat membantu memastikan bahawa e-mel anda benar-benar dibuka. Walau bagaimanapun, kempen e-mel cenderung mempunyai kadar terbuka dan klik-tayang yang rendah, jadi mengumpulkan alamat e-mel yang berkualiti dapat membantu meningkatkan kadar kejayaan anda.

10. Pemasaran Kandungan Di Luar SEO

Kaedah terakhir untuk menjual menghubungkan banyak strategi lain tetapi perlu disebutkan sendiri. Pemasaran kandungan melibatkan pembuatan bahan bertulis atau visual untuk mendidik, menghiburkan atau terlibat dengan petunjuk anda. Pemasaran kandungan yang terlalu menitikberatkan untuk mempromosikan produk anda tidak seefektif kandungan yang bertujuan memberi nilai kepada penonton, tetapi lebih bijak jika anda masih mempunyai ajakan bertindak atau pautan ke halaman produk anda dalam teks.

Pemasaran kandungan secara langsung menyokong usaha SEO anda kerana "kandungan segar" dalam bentuk catatan blog, video atau galeri gambar memberitahu algoritma Google bahawa laman web anda aktif dan relevan. Mempunyai sejumlah besar kandungan berkualiti di laman web anda juga meningkatkan jumlah pertanyaan carian yang akan muncul di laman web anda, dengan lebih banyak petunjuk ke laman web anda hasil daripada pertanyaan carian yang lebih berjaya. Selain itu, pemasaran konten menyediakan bahan untuk dibagikan di platform media sosial dan dalam kempen pemasaran e-mel.

Mempunyai laman web yang dirancang dengan baik dan dioptimumkan dengan pengedaran kandungan biasa mewakili tulang belakang semua kaedah lain untuk menjual produk. Apabila anda menggunakan kaedah lain untuk meyakinkan orang untuk mengunjungi laman web anda dengan jayanya, pastikan laman web - dan produk anda - bernilai masa dan perhatian mereka.