Cara Menambah Wi-Fi ke Dell Desktop

Dengan meningkatnya telefon pintar dan komputer riba, penyambungan ke internet melalui WiFi telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian kita. Sudah berlalunya hari untuk menyambungkan komputer anda secara langsung ke modem untuk masuk ke dalam talian. Berkat WiFi, tidak pernah semudah ini untuk menyambung ke internet, dan kerana kemudahan akses dan ketersediaannya yang siap, tempat kerja anda sendiri mungkin dioptimumkan khusus untuk akses internet melalui sambungan rangkaian tanpa wayar.

Bagaimana Saya Menghubungkan Desktop Dell Saya ke Rangkaian Tanpa Wayar?

Walaupun WiFi sesuai untuk komputer riba dan telefon bimbit, jika anda bekerja dari komputer desktop Dell , sukar untuk masuk dalam talian tanpa penyesuai WiFi bawaan yang betul. Anda mungkin perlu mencari cara untuk menambahkan sambungan WiFi ke PC desktop anda. Untuk menyambung ke WiFi untuk komputer desktop , ikuti langkah-langkah di bawah.

Periksa Desktop Anda untuk WiFi

Untuk memulakan, lihat dulu komputer desktop anda dan lihat apakah ia mempunyai WiFi untuk keupayaan desktop , atau apa yang dikenali sebagai penyesuai rangkaian tanpa wayar . Sekiranya anda menggunakan Dell, desktop anda mestilah PC yang berjalan di Windows . Sebilangan besar sistem operasi Windows dilengkapi dengan penyesuai rangkaian tanpa wayar untuk mengakses sambungan rangkaian tanpa wayar yang sudah ada di dalamnya, tetapi tidak semuanya berlaku.

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai WiFi untuk desktop atau tidak, pergi ke menu Mula di bar tugas Windows anda. Dari sana, cari Pengurus Peranti , dan klik butang tarik turun yang berkaitan dengan komputer desktop anda. Ia akan kelihatan seperti tanda + , dan akan mengembangkan lebih banyak pilihan setelah anda mengkliknya. Dari sana, anda akan melihat pilihan yang disebut Network Adapters .

Sekiranya anda mempunyai WiFi untuk keupayaan desktop , anda akan melihat sesuatu dalam senarai yang mengatakan Wireless atau WiFi Adapter . Sekiranya anda tidak melihat pilihan yang menentukan WiFi, ada kemungkinan ia disenaraikan di bawah IEEE 802.11 , yang merupakan spesifikasi teknikal yang menentukan sama ada komputer dapat mengakses sambungan LAN tanpa wayar melalui WiFi. Sekiranya tidak ada tiga pilihan yang disenaraikan, anda perlu membeli penyesuai wayarles Dell luaran.

Sambungkan Dell Computer ke WiFi Dengan Penyesuai Luaran

Sekiranya desktop Dell anda tidak mempunyai penyesuai rangkaian wayarles di dalamnya, anda memerlukan penyesuai wayarles luaran untuk menyambungkan komputer Dell anda ke WiFi. Sebilangan besar penyesuai ini menghubungkan komputer Dell ke WiFi hanya melalui salah satu port USB desktop anda , jadi mulailah dengan mendapatkan penyesuai wayarles USB Dell dari peruncit pilihan anda.

Setelah membeli penyesuai wayarles USB anda, pasangkan hujung penyesuai USB ke desktop anda. Anda kemudian diminta untuk memasang pemacu yang diperlukan untuk menggunakan peranti ini. Sekiranya desktop Dell anda sudah mempunyai pemacu yang sesuai, lompat ke bahagian Mengakses WiFi . Sekiranya tidak, cari cakera pemasangan perisian pemandu yang disertakan dengan penyesuai wayarles anda, dan masukkan ke dalam desktop anda untuk mula memasang pemacu yang diperlukan.

Apabila Wizard Pasang muncul, klik pilihan yang mengatakan Seterusnya untuk pergi ke halaman perjanjian pengguna. Klik Terima , kemudian ikuti langkah tambahan sehingga anda mendapat pilihan untuk mengklik Pasang. Dengan mengklik, anda akan memasang pemacu yang diperlukan untuk mengakses sambungan rangkaian wayarles anda. Selesaikan dan selesaikan pemasangan dengan memulakan semula desktop anda.

Sekiranya Anda Kehilangan CD Pemasangan Anda

Ada kemungkinan anda mungkin tidak dapat memasang pemacu yang sesuai dengan cakera yang disertakan dengan penyesuai wayarles USB luaran anda. Sekiranya itu berlaku, anda memerlukan komputer lain dengan akses internet untuk memuat turun pemacu yang betul terus dari pengeluar. Pergi ke laman web syarikat penyesuai wayarles yang anda beli. Navigasi ke laman web yang sesuai yang menawarkan Sokongan , cari bahagian di mana anda memuat turun pemacu , dan muat turun pilihan terbaru yang tersedia.

Muat turun pemacu yang diperlukan, dan gunakan pemacu kilat USB atau cakera keras luaran untuk memindahkan fail ke desktop Dell anda. Keluarkan fail pemacu dari pemacu denyar dan letakkan di komputer desktop anda dalam folder di tempat yang anda akan ingat. Setelah fail pemacu berada di komputer anda, anda seharusnya dapat mengaksesnya dari bahagian Network Adapters pada Pengurus Peranti komputer anda .

Pilih penyesuai wayarles baru anda dari senarai nama, dan klik kanan padanya . Ini akan mendorong pilihan untuk Memperbarui Perisian Pemacu. Wizard Kemas kini akan kelihatan serupa dengan Wizard Pemasangan, tetapi anda perlu mencari fail pemacu menggunakan pilihan Browse my Computer for Driver Software . Pergi ke folder di mana anda menyimpan fail pemacu dari pemacu kilat anda, dan pilih fail tersebut. Ini harus memasang pemacu dengan cara yang sama seperti jika anda mempunyai cakera pemasangan asal.

Mengakses WiFi di Desktop Anda

Setelah pemacu penyesuai wayarles luaran anda telah dipasang, desktop anda harus menganggap penyesuai wayarles anda sebagai sambungan internet utama. Anda seharusnya dapat dengan mudah menyambung ke sambungan rangkaian wayarles anda seperti yang anda lakukan pada peranti lain dengan penyesuai tanpa wayar.

Mulakan dengan pergi ke bar tugas Windows anda , dan klik ikon Rangkaian. Anda sekarang harus dapat memilih Rangkaian WiFi anda dari senarai rangkaian. Cari dan pilih nama rangkaian anda, dan klik Sambung . Masukkan Kata Laluan Rangkaian anda , dan klik sebarang pengesahan susulan untuk menyambung.

Setelah anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi pilihan anda, kini anda seharusnya mempunyai akses internet, sehingga berjaya menambahkan kesambungan WiFi ke desktop Dell anda.

Komputer riba Dell tidak akan bersambung ke WiFi

Katakan komputer riba Dell anda tidak akan menyambung ke WiFi. Ia mempunyai penyesuai wayarles terbina dalam, tetapi tidak menyambung dengan betul lagi untuk beberapa sebab. Anda sebenarnya boleh menggunakan kaedah yang sama seperti di atas untuk memasang penyesuai wayarles Dell luaran yang baru untuk menyambungkan semula komputer riba ke WiFi dengan cara yang sama seperti yang anda tambahkan WiFi ke desktop anda.

Pertama, beli penyesuai rangkaian wayarles USB luaran dari peruncit pilihan anda. Gunakan salah satu kaedah pemasangan pemacu yang disenaraikan di atas untuk memasang penyesuai wayarles luaran. Gunakan cakera jika anda memilikinya. Sekiranya tidak, muat turun pemacu dari komputer lain dan pindahkan ke komputer riba anda, kemudian kemas kini pemacu seperti yang ditunjukkan di atas.

Setelah anda memasang pemacu yang sesuai, komputer riba anda secara automatik akan membuat penyesuai wayarles baru ini sebagai rangkaian sandaran kedua. Oleh kerana komputer riba Dell anda tidak akan menyambung ke WiFi dari penyesuai wayarles semasa, anda perlu memilih penyesuai baru ini dari ikon WiFi bar tugas Windows anda . Ia mesti disenaraikan secara automatik sebagai Wi-Fi 2, sementara yang rusak akan disenaraikan seperti Wi-Fi . Pilih WiFi 2, kemudian kembali dan sambungkan semula ke sambungan rangkaian wayarles yang ingin anda sambungkan, dan komputer riba Dell anda akan kembali dalam talian.