Cara Melihat Kandungan Pemacu Keras

Melihat kandungan cakera keras adalah mungkin dengan menggunakan Windows Explorer, alat yang disatukan ke dalam sistem operasi Windows sejak Windows 95. Alat ini menjadikan penyemakan imbas melalui folder cakera keras menjadi mudah, tetapi itu menganggap bahawa cakera keras dapat diakses oleh komputer. Sekiranya perniagaan anda beralih melalui banyak cakera keras, anda akhirnya perlu mengakses cakera keras dalaman yang sebenarnya tidak dipasang pada sistem anda. Ini masih boleh dilakukan dengan menggunakan penyesuai khas. Namun, untuk melihat semua fail dan folder, anda mungkin juga perlu mengubah tetapan sistem anda untuk melihat fail yang ditetapkan sebagai fail tersembunyi atau sistem.

Penukaran Pemacu Keras Antara ke Luar

1

Sambungkan kabel kuasa penyesuai SATA-ke-USB ke penyambung kuasa berbentuk L pada pemacu SATA dalaman. Pemacu SATA mempunyai dua penyambung berbentuk L, bersebelahan. Yang lebih besar dari keduanya adalah penyambung kuasa. Yang lebih kecil adalah port data SATA.

2

Sambungkan penyambung SATA penyesuai ke port data SATA cakera keras dalaman anda.

3

Letakkan cakera keras dekat dengan komputer anda pada permukaan yang rata. Jangan pindahkan pemacu setelah dihidupkan.

4

Pasang kabel kuasa penyesuai ke soket dinding dan geser suis "Daya" ke kedudukan "Hidup".

5

Masukkan kabel USB penyesuai ke port USB yang tersedia di komputer anda. Windows akan mengenali pemacu secara automatik setelah beberapa saat.

Penjelajah Windows

1

Klik "Mula" dan pilih "Komputer" untuk membuka Windows Explorer.

2

Klik dua kali huruf cakera keras dari bahagian Pemacu Cakera Keras sebelah kanan untuk melihat kandungan pemacu. Untuk melihat fail dalam folder, klik dua kali folder tersebut.

3

Klik kanan huruf pemacu dan pilih "Keluarkan" setelah anda selesai melihat-lihat pemacu.

Melihat Semua Fail

1

Klik "Susun" di bar alat Windows Explorer dan pilih "Folder dan Search Options."

2

Klik tab "Lihat".

3

Klik "Tunjukkan Fail Tersembunyi, Folder, dan Pemacu" di bahagian Tetapan Lanjutan.

4

Hapus centang "Sembunyikan Fail Sistem Operasi yang Dilindungi (Disarankan)" di bahagian Tetapan Lanjutan dan klik "Ya" di kotak dialog pengesahan. Klik "OK."