Enam Faktor Lingkungan Mikro yang Mempengaruhi Perniagaan

Dalam ekonomi, ekonomi makro merangkumi perspektif sosial mengenai peruntukan sumber. Mikroekonomi melibatkan faktor ketersediaan sumber dan penggunaan yang mempengaruhi individu dan perniagaan. Sebagai pengendali syarikat, memahami faktor asas ekonomi mikro yang mempengaruhi perniagaan anda membantu dalam perancangan dan penyediaan, serta pengembangan strategi perniagaan jangka panjang. Enam faktor perniagaan mikroekonomi yang mempengaruhi hampir semua perniagaan adalah pelanggan, pekerja, pesaing, media, pemegang saham dan pembekal.

Kesan Pelanggan

Pelanggan mempunyai kesan mikroekonomi paling langsung terhadap perniagaan. Fakta mudahnya ialah anda tidak dapat berjaya mengendalikan syarikat untung tanpa menarik pelanggan yang disasarkan. Mengetahui jenis pelanggan ideal anda dan mengembangkan serta menyajikan kempen pemasaran yang berkesan adalah penting untuk membina asas pelanggan dan menjana aliran pendapatan.

Ketersediaan Pekerja

Pekerja anda menghasilkan, menjual atau melayani barang dan perkhidmatan yang mendorong perniagaan anda. Ketersediaan pekerja yang berkelayakan dan bermotivasi untuk jenis perniagaan anda sangat penting untuk kejayaan ekonomi. Sekiranya anda mengendalikan perniagaan yang sangat teknikal, misalnya, anda mungkin perlu membayar lebih banyak gaji untuk menarik sejumlah pekerja khusus yang tersedia.

Saluran Pengedaran dan Pembekal

Sumber barang yang digunakan dalam pengeluaran atau penjualan semula dan menyebarkan inventori anda kepada pelanggan juga penting. Pengilang bergantung kepada pembekal bahan dan syarikat penjualan semula bergantung pada pengeluar atau pemborong untuk mengangkut barang. Untuk beroperasi dengan menguntungkan, anda perlu mendapatkan nilai yang baik pada produk dan bekalan dan seterusnya memberikan nilai yang baik kepada pelanggan anda dengan penyelesaian yang mudah dicapai.

Tahap Pertandingan

Tahap persaingan juga mempengaruhi kehidupan ekonomi anda. Secara teori, lebih banyak pesaing bermaksud bahagian dolar yang dibelanjakan oleh pelanggan anda akan berkurang. Walau bagaimanapun, sebilangan besar pesaing dalam industri biasanya menandakan banyak permintaan untuk produk atau perkhidmatan yang disediakan. Sekiranya industri tidak mempunyai persaingan, anda mungkin tidak mendapat permintaan yang cukup untuk berjaya dalam jangka masa panjang.

Ketersediaan Pelabur

Pemegang saham dan pelabur boleh membantu membiayai syarikat anda pada awal atau semasa anda ingin berkembang. Tanpa dana untuk membangun dan berkembang, anda mungkin tidak dapat menjalankan perniagaan. Anda boleh melihat kepada pemiutang, tetapi anda perlu membayar balik pinjaman dengan faedah. Dengan mengambil pelabur, anda berkongsi risiko beroperasi dan sering mendapat sokongan dan kepakaran. Walaupun begitu, anda tidak dapat mengawal.

Media dan Masyarakat Umum

Komuniti dan media tempatan anda juga mempengaruhi imej perniagaan anda yang berterusan. Masyarakat sering menyokong syarikat yang menyediakan pekerjaan, membayar cukai dan beroperasi dengan tanggungjawab sosial dan persekitaran. Sekiranya anda tidak melakukan perkara ini, anda mungkin menghadapi reaksi negatif masyarakat. Media tempatan sering membantu kisah anda berkembang, menjadi lebih baik atau lebih buruk.