Nombor Pengenalan Cukai Vs. Nombor keselamatan sosial

Seperti mana-mana individu, perniagaan memerlukan pengecam untuk memisahkannya dari setiap syarikat lain. Sebilangan besar pemilik perniagaan kecil mendapatkan nombor pengenalan cukai (TIN) yang berasingan untuk menjalankan perniagaan, menyimpan maklumat kewangan peribadi daripada perniagaan. Pilihan untuk mendapatkan TIN bergantung pada bagaimana perniagaan anda didaftarkan dengan negeri dan sama ada anda mempunyai pekerja atau tidak.

Mengenal Nombor Cukai

Nombor pengenalan cukai adalah ID sembilan digit yang digunakan pihak berkuasa kerajaan untuk mengenal pasti perniagaan atau individu. Nombor pengenalan cukai bagi seseorang dipanggil nombor Jaminan Sosialnya. Nombor pengenalan cukai untuk entiti perniagaan biasanya dipanggil Nombor Pengenalan Majikan (EIN) atau hanya TIN. Ringkasnya, nombor Jaminan Sosial adalah jenis nombor pengenalan cukai, tetapi nombor pengenalan cukai tidak selalu merupakan nombor Jaminan Sosial.

Tujuan TIN

Tujuan utama nombor pengenalan cukai adalah untuk membolehkan pemilik perniagaan membayar cukai bagi pihak perniagaan. Semasa memfailkan cukai perniagaan, pemilik syarikat mesti memasukkan nombor ini pada borang pajaknya. Bank memerlukan nombor pengenalan cukai untuk membuka akaun dengan nama perniagaan. Pembekal dan pelanggan kadang-kadang meminta nombor pengenalan cukai untuk membuat akaun dengan syarikat atau memotong cek untuk pembayaran dengan alasan cukai.

Situasi Tidak Memerlukan TIN

Sekiranya pemilik tunggal, nombor Jaminan Sosial adalah sama dengan nombor pengenalan cukai perniagaan. Nombor Jaminan Sosial peribadi pemilik tunggal secara automatik meliputi aktiviti perniagaannya - pemilik dan perniagaan adalah satu dan sama. Tetapi pemilik jenis perniagaan lain (perkongsian dan syarikat) mesti memohon nombor pengenalan cukai yang berasingan untuk menjalankan perniagaan.

Perkongsian melibatkan dua atau lebih orang, jadi perniagaan tidak boleh menggunakan hanya nombor Jaminan Sosial pemilik. Syarikat adalah entiti unik, jelas terpisah dari individu.

Keperluan EIN Semasa Menggaji Pekerja

Walaupun pemilik tunggal tidak memerlukan EIN untuk menjalankan perniagaan, dia memerlukannya jika dia merancang untuk mengambil pekerja. Pemilik tunggal memerlukan EIN untuk membayar cukai pekerjaan bagi pihak pekerjanya. EIN akan ditunjukkan pada setiap pekerja W-2 setiap tahun. Sebilangan pemilik perniagaan kecil memerlukan EIN jika mereka bergaul dengan jenis organisasi tertentu, termasuk koperasi petani, organisasi nirlaba dan beberapa jenis amanah.

Pertimbangan Pendaftaran Negeri Tertentu

Beberapa negeri juga memerlukan perniagaan kecil untuk memohon nombor pengenalan yang dikeluarkan oleh negeri yang terpisah. Sebagai contoh, di Texas, anda mungkin perlu mendapatkan nombor ID Pembayar Cukai Texas sehingga anda dapat membayar Cukai Francais Texas. Sekiranya anda mempekerjakan orang, anda mungkin perlu menggunakan nombor ID perniagaan yang dikeluarkan oleh kerajaan anda untuk membayar cukai pekerjaan negeri bagi pihak pekerja.