Cara Menerangkan Latar Belakang GIMP

GIMP, Program Manipulasi Imej Gnu percuma, adalah sumber yang baik untuk perniagaan kecil dengan anggaran yang memerlukan grafik yang kelihatan profesional. Sekiranya anda mempunyai gambar yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang kerja anda, meregangkannya ke ukuran yang tepat adalah proses dua langkah yang mudah. Langkah pertama adalah menentukan ukuran apa yang perlu ditempati oleh gambar, dan langkah kedua hanya menskalakan gambar ke ukuran itu.

Mengubah saiz Kanvas

1

Lancarkan GIMP dan buka gambar yang ingin anda gunakan untuk latar belakang projek anda dengan memilih "Buka" dari menu Fail. Untuk hasil terbaik, pilih gambar beresolusi tinggi yang hampir sama dengan saiz yang anda perlukan. Meregangkan gambar beresolusi rendah yang terlalu jauh boleh menyebabkan piksel, menjadikan gambar kelihatan kasar.

2

Pilih "Ukuran Kanvas" dari menu Gambar. Panel Set Image Canvas Size dibuka.

3

Klik ikon "Rantai" di sebelah Lebar dan Tinggi untuk membuka kunci bahagian dan tinggi. Apabila pautan dalam rantaian terputus, bahagiannya tidak dikekang. Sekiranya anda mengubah tinggi atau lebar ketika pautan itu utuh, dimensi yang lain secara automatik akan disesuaikan untuk mengekalkan bahagian yang sama.

4

Klik menu "Piksel" untuk menukar unit pengukuran menjadi "Inci" atau unit ukuran biasa yang lain.

5

Ketik nilai yang anda mahukan di medan teks Lebar dan Tinggi, kemudian klik butang "Ubah saiz". Kanvas diubah saiznya secara automatik dan gambarnya kini berada di sudut kiri atas kanvas.

Meregangkan Gambar

1

Pilih alat "Skala" di Kotak Alat. Ikon ini berbentuk segi empat dengan anak panah yang menunjuk ke bawah dari satu sudut.

2

Klik gambar. Panel Skala terbuka dan pemegang lapan persegi muncul di sepanjang sempadan gambar.

3

Klik ikon "Rantai" di panel Skala jika anda ingin mengekang bahagian. Sama ada anda mengekang bahagian gambar atau tidak, bergantung pada seberapa banyak peregangan yang perlu anda lakukan dan gambar yang digambarkan. Bahkan wajah manusia sering dapat diregangkan sebanyak lima peratus tanpa kelihatan memutarbelitkan.

4

Seret sudut kanan bawah gambar ke sudut kanan bawah kanvas untuk mengisi kanvas dengan gambar. Sebagai alternatif, seret "pegangan" kanan atau bawah di tepi gambar. Anda juga boleh menaip perkadaran tepat yang anda mahukan gambar dalam bidang teks Lebar dan Tinggi di panel Skala.

5

Tekan "Enter" pada papan kekunci untuk menerima perubahan yang anda buat pada gambar.

6

Pindahkan gambar jika diperlukan dengan memilih alat "Pindahkan" dan seret gambar ke tempatnya. Ini tidak semestinya diperlukan kecuali anda mengunci bahagian semasa mengubah ukuran gambar.

7

Simpan gambar dengan nama baru dengan memilih "Save As" dari menu File. Ini akan menghalang anda daripada menulis yang asal.