Cara Membeli Nama Perniagaan

Bagi banyak usaha perniagaan, nama itu adalah asas dari keseluruhan struktur penjenamaan. Sebelum anda menghabiskan banyak masa dan wang untuk membeli nama domain, merancang logo dan bahan pemasaran lain, pastikan anda memiliki nama yang anda inginkan atau boleh membelinya dari pemiliknya yang terdaftar sekarang.

 1. Cari Nama yang Ingin Anda Gunakan

 2. Pergi ke laman web setiausaha negara di negeri yang ingin anda daftarkan perniagaannya. Setiap negeri mempunyai pangkalan data syarikat sendiri yang berdaftar. Masukkan nama yang ingin anda gunakan di tetingkap carian dan cari syarikat yang mungkin sudah menggunakan nama anda.

 3. Dapatkan Maklumat Ejen Berdaftar

 4. Dapatkan nama dan alamat ejen berdaftar untuk perniagaan yang menggunakan nama yang anda mahukan. Sekiranya tidak ada perniagaan yang menggunakan nama tersebut, anda akan dapat mendaftarkannya terus kepada setiausaha negara.

 5. Cari Pangkalan Data TESS

 6. Cari pangkalan data Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO) untuk tanda dagang berdaftar menggunakan nama yang diinginkan. Sistem Carian Elektronik Tanda Dagangan (TESS) adalah pangkalan data yang digunakan oleh pejabat tanda dagangan. Masukkan nama ke dalam mesin pencari untuk melihat apakah ada perniagaan yang menggunakan nama tersebut dalam tanda dagangan.

 7. Anda mungkin masih boleh menggunakan nama tersebut di peringkat negeri selagi perniagaan dengan cap dagang tidak termasuk dalam industri yang sama dengan perniagaan anda. Sekiranya ada, tuliskan maklumat ejen tanda dagangan berdaftar yang diberikan oleh TESS.

 8. Hubungi Ejen

 9. Hubungi ejen berdaftar perniagaan dan ejen tanda dagangan. Tanyakan apakah ada kepentingan menjual hak atas nama atau tanda dagangan.

 10. Runding Syarat Pembelian

 11. Rundingkan syarat untuk pembelian nama. Bergantung pada nilai tunai yang ada pada nama atau tanda dagang yang ada pada pemiliknya, harganya boleh berkisar antara ratusan hingga jutaan dolar. Anda mungkin harus berunding dengan pemilik berdaftar perniagaan dan pemilik berdaftar tanda dagang secara berasingan.

 12. Sediakan Kenalan

 13. Buat kontrak yang melepaskan semua nama atau hak cap dagang kepada anda sebagai pemilik baru yang didaftarkan. Sekali lagi, tanda dagangan mungkin bebas dari entiti perniagaan.

 14. Dapatkan Kertas Pemindahan

 15. Dapatkan dokumen pemindahan pendaftaran yang sesuai dari setiausaha negara dan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Pejabat tanda dagangan memerlukan "Lembaran Penutup Borang Rekod" dengan salinan kontrak yang menyatakan penyerahan hak cipta. Bayarannya ialah $ 40. Periksa dengan setiausaha negara anda untuk mengetahui borang dan jadual bayaran yang sesuai di negeri anda.

 16. Amaran

  Bercakap dengan peguam perniagaan semasa anda merundingkan kontrak perniagaan. Anda ingin memastikan bahawa anda mendapat apa yang anda bayar dan tidak membiarkan diri anda terbuka terhadap tindakan undang-undang ke atas anda di masa hadapan.