Mengenai Iklan Penjenamaan kepada Remaja

Remaja mempunyai kekuatan perbelanjaan langsung hampir $ 211 bilion, menurut Harris Interactive. Persatuan Psikologi Amerika menyamakan pengaruh remaja terhadap perbelanjaan ibu bapa mereka melebihi $ 600 bilion. Walau apa pun cara anda melihatnya, membuat remaja dapat mengenali, membeli dan mempromosikan jenama anda adalah langkah penting dalam mengembangkan kejayaan jangka panjang bagi syarikat anda.

Rayuan Ketidakamanan

Perkembangan remaja merangkumi masa ketidakamanan yang melampau, menurut Persatuan Psikologi Amerika, memimpin remaja untuk mencari jalan untuk merasa baik terhadap diri mereka sendiri. Dengan mengenal pasti remaja yang berjaya dan popular, remaja dapat mengatasi keraguan diri mereka. Mereka menggunakan role model selebriti yang mewakili jenama dalam kempen iklan sebagai model populariti. Dengan menggunakan produk, memakai pakaian atau makan di restoran tertentu, para remaja menggunakan jenama tersebut untuk membina identiti mereka sendiri.

Peranan jantina

Semasa berusaha untuk meluahkan keperibadian mereka melalui pengenalan jenama, remaja juga mencari cara untuk menyesuaikan diri dengan peranan gender yang dapat diterima secara sosial. Pengiklanan berdasarkan jenama sangat berkesan untuk remaja perempuan yang ingin menarik minat lawan jenis. Gadis remaja menjadi tidak puas hati apabila menggunakan jenama tertentu untuk menolong mereka menjadi popular, menarik, yakin pada diri sendiri dan tenteram. Melalui kempen pengiklanan yang berterusan dan ada di mana-mana, gadis remaja percaya bahawa mereka boleh menjadi wanita yang sempurna selagi mereka mempunyai alat solek, wangian dan pakaian yang betul.

Kebolehcapaian

Lebih mudah daripada sebelumnya bagi pemasar untuk menjangkau pasar remaja, menurut Harris Interactive, yang melaporkan bahawa 91 peratus dari mereka yang berusia 16-17 tahun menghabiskan sekurang-kurangnya satu jam sehari di Internet, tidak termasuk e-mel. Melalui aplikasi mudah alih dan laman media sosial, pemasar mempunyai portal yang terus meningkat ke dalam minda remaja. Penjenamaan menjadi penting bagi komunikasi yang mensasarkan remaja. Kebolehcapaian untuk kempen penjenamaan meningkat secara bertahap melalui televisyen, permainan video dan muzik juga.

Ramalan

Peramalan yang tepat sangat penting ketika melancarkan jenama kepada remaja. Pemasar yang membina jenama popular sangat terdedah kepada perubahan pendapat. Untuk remaja, sebaik sahaja jenama dianggap "keren", dan tersedia secara meluas untuk masyarakat umum, ia menjadi "tidak keren". Pemasar mesti dapat melihat trend dan memanfaatkannya sebelum mereka kehilangan tenaga. Remaja mempunyai jangkauan perhatian yang lebih pendek dan lebih sedikit kesetiaan terhadap jenama daripada ibu bapa mereka. Trend-spotters telah menjadi bahagian penting dalam syarikat iklan penjenamaan. Trend peramalan menjadi sangat melekat dalam pengiklanan kepada remaja sehingga sukar untuk melihat mana yang pertama, jenama atau trend.