Contoh Strategi Operasi

Mengurangkan kos dan meningkatkan penjualan adalah matlamat setiap perniagaan. Operasi perniagaan merangkumi banyak proses, termasuk pemerolehan bahan, kos pembuatan dan penghantaran produk. Strategi perniagaan yang berputar di sekitar operasi meliputi ukuran dan lokasi kemudahan, kepelbagaian dan pengembangan produk. Tidak jarang beberapa strategi operasi mungkin wujud dalam syarikat secara serentak.

Strategi Penembusan Pasaran

Penembusan pasaran merujuk kepada menangkap pasaran sasaran yang lebih besar. Syarikat insurans mungkin menentukan kejayaan penembusan pasaran dengan jumlah polisi kenderaan baru yang diperoleh. Menyusun strategi operasi untuk penembusan pasaran mempunyai beberapa bidang fokus yang berpotensi.

Perniagaan boleh memutuskan untuk menarik pelanggan daripada pesaing. Ia dapat menarik pengguna bukan pengguna yang tidak mempunyai pengalaman dengan perniagaan anda atau dengan pesaing. Strategi lain mungkin menggunakan satu atau lebih lokasi geografi, yang berpusat di sekitar demografi sasaran. Perniagaan juga boleh mencuba menambah nilai kepada pelanggan yang ada, dengan itu meningkatkan perbelanjaan untuk peningkatan produk atau perkhidmatan.

Strategi Pembangunan Produk

Sebagai strategi operasi, pengembangan produk lebih dari melancarkan produk baru. Fikirkan tentang syarikat perisian yang mungkin mempunyai produk baru yang keluar tetapi juga memberikan tambalan percuma dan peningkatan kos rendah untuk peningkatan produk yang ada; ini adalah sebahagian daripada strategi pengembangan produk. Pada mulanya, apabila produk dilancarkan, ia dibandingkan dengan produk lain di pasaran. Menjadi yang terbaik adalah strategi yang baik, tetapi ini juga bermaksud bahawa pesaing akan segera berusaha melebihi spesifikasi produk anda.

Sebagai contoh, syarikat kereta sewa yang menghilangkan laluan panjang di lapangan terbang memperbaiki sistem yang ada untuk kedua-dua pelanggan baru dan berulang. Semakin baik proses perkhidmatan ini, semakin tinggi penilaian kepuasan yang diterima oleh syarikat. Ini membina perniagaan kesetiaan dan rujukan.

Tingkatkan Rantaian Bekalan

Rangkaian bekalan merujuk kepada proses membuat produk melalui penghantarannya. Satu strategi operasi mungkin bertujuan untuk meningkatkan kos dalam pembuatan produk. Pendekatan operasi lain adalah menjadikan penghantaran barang lebih efisien. Contoh peningkatan penciptaan boleh merangkumi pengurangan kos bahan dengan pembelian pukal atau mengautomasikan bahagian lini pengeluaran.

Membuat komponen pengiriman operasi lebih efisien dapat melibatkan apa-apa dari memperbaiki tata letak gudang hingga mengurangi waktu dan tenaga kerja dalam memenuhi pesanan untuk mendapatkan kontrak pengiriman yang mengurangi kontrak pengiriman.

Sebagai contoh, gudang pembaikan rumah mungkin menyusun semula susun atur gudang, membawa barang yang lebih kerap dibeli lebih dekat ke bahagian depan dan dalam jarak dekat, berdasarkan ukuran ke dermaga pemuatan. Ini bermaksud bahawa pengguna atau pekerja gudang menghabiskan lebih sedikit masa berjalan melalui gudang untuk mendapatkan produk, sehingga mempercepat proses dan menjimatkan tenaga kerja.