Cara Membuat Penapis Spam Yahoo Berfungsi

Mesej spam biasanya mengandungi permintaan yang tidak diminta untuk membeli produk dan perkhidmatan. Namun, mereka juga mungkin mengandungi malware, spyware dan virus yang dapat membahayakan komputer anda dan membahayakan rangkaian dan data perniagaan anda. Sekiranya anda menggunakan Yahoo Mail untuk menjalankan komunikasi e-mel perniagaan anda, gunakan utiliti SpamGuard - penyekat spam Yahoo - dan pilihan penapis e-mel untuk melindungi e-mel anda. Walaupun SpamGuard diaktifkan secara automatik untuk melindungi akaun anda, anda masih perlu menambahkan penapis dan menyekat mesej spam yang disyaki tidak masuk ke peti masuk anda untuk memastikan komputer dan rangkaian perniagaan anda dilindungi mungkin.

Ubahsuai Pilihan SpamGuard

1

Log masuk ke akaun Yahoo anda dan klik ikon gear.

2

Pilih "Pilihan Mel" dari menu lungsur turun untuk membuka tab menu Pilihan.

3

Klik "Umum" di bawah Pilihan Mel dan klik kotak lungsur "Kosongkan Folder Spam" di bahagian Perlindungan Spam.

4

Pilih seberapa kerap anda ingin mengosongkan kandungan folder spam anda dari senarai juntai bawah. Sebagai contoh, pilih "Sekali Seminggu" untuk membolehkan SpamGuard mengosongkan folder Spam secara automatik sekali setiap minggu.

5

Klik kotak lungsur "Tunjukkan Imej Dalam E-mel" dan pilih e-mel mana yang anda mahu paparkan gambar. Sebagai contoh, jika anda hanya mahu gambar muncul dalam e-mel dari pengirim yang disahkan dan orang dalam senarai kenalan perniagaan anda, pilih "Hanya dari Kenalan Saya dan Pengirim yang Disahkan." Mengehadkan gambar agar tidak muncul dalam e-mel dari pengirim yang tidak anda kenal dapat membantu mengawal spam, kerana spammer sering menyembunyikan tag yang tidak kelihatan dalam gambar yang memberitahu mereka jika e-mel aktif. Sekiranya spammer mengetahui bahawa alamat e-mel anda aktif, dia akan membanjiri peti masuk anda dengan spam.

6

Klik "Simpan" untuk menyimpan perubahan.

Sekat Alamat E-mel

1

Log masuk ke akaun Yahoo anda dan klik ikon gear untuk membuka menu lungsur.

2

Klik "Pilihan Mel" dan pilih "Alamat yang Disekat" di bawah Pilihan Lanjutan.

3

Masukkan alamat e-mel pengirim yang ingin anda sekat di kotak Tambah Alamat.

4

Klik butang "+" untuk menambahkan alamat ke senarai yang disekat. Ulangi proses untuk menambahkan lebih banyak alamat ke dalam senarai.

Tapis E-mel Spam

1

Log masuk ke akaun Yahoo anda dan klik kanan pada e-mel yang disyaki spam.

2

Klik "Tapis E-mel Seperti Ini" dari menu pop timbul untuk membuka tetingkap Tambah Penapis.

3

Masukkan nama untuk penapis di kotak Nama.

4

Masukkan data di setiap bidang "Jika Semua Peraturan Berikut Benar". Contohnya, klik kotak drop-down "Pengirim" dan pilih pilihan yang ingin anda gunakan, seperti "Mengandungi." Medan Pengirim diisi secara automatik dengan alamat e-mel mesej e-mel yang anda pilih sebelumnya.

5

Klik kotak lungsur di bahagian "Kemudian Pindahkan Mesej Ke" dan pilih "Sampah." Klik butang "Simpan".