Alternatif untuk Paypal untuk eBay

Perkhidmatan lelongan berasaskan web seperti eBay memberi perniagaan dan individu kuasa untuk membeli dan menjual barang dagangan di Internet tanpa membuat laman web mereka sendiri. EBay memiliki perkhidmatan pembayaran elektronik yang disebut PayPal, yang biasanya digunakan untuk memudahkan pembayaran untuk lelongannya, tetapi eBay menawarkan beberapa kaedah pembayaran alternatif kepada pembeli dan penjual.

Pembeli wang

Moneybookers adalah perkhidmatan pembayaran elektronik yang serupa dengan PayPal dan diterima oleh eBay sebagai pilihan pembayaran. Menurut eBay, Moneybookers mempunyai pembayaran yang dapat dikesan, yang membolehkan pengguna mengesan status transaksi melalui akaun eBay mereka; pembayaran segera; dan kemampuan untuk membuat pembayaran di eBay tanpa pendaftaran.

Paymate dan ProPay

Paymate dan ProPay adalah perkhidmatan lain yang serupa dengan PayPal yang diterima di eBay. eBay menyatakan bahawa kedua-dua perkhidmatan mempunyai faedah yang sama dengan Moneybookers: pembayaran dapat dikesan, segera dan boleh dibuat tanpa pendaftaran.

Escrow

Escrow adalah kaedah pembayaran di mana perkhidmatan escrow menahan pembayaran pembeli sehingga item diterima. eBay mengatakan bahawa escrow disyorkan untuk item dengan harga tinggi dan menggesa pengguna untuk menggunakan perkhidmatan escrownya, Escrow.com, untuk mengelakkan penipuan. Escrow adalah pilihan yang tersedia di mana-mana lelong eBay, tetapi lebih biasa digunakan pada urus niaga bernilai $ 500 atau lebih.

Bayar secara Pickup

Bayar semasa pengambilan adalah pilihan pembayaran eBay yang membolehkan pembeli dan penjual memenuhi lokasi dan masa yang ditentukan sebelum membuat pembayaran. Ini membolehkan pembeli memeriksa barang secara peribadi sebelum pembayaran dan menghilangkan kos penghantaran. eBay menyatakan bahawa beberapa penjual mengenakan bayaran tambahan untuk pengambilan orang, dan apabila pembeli mengambil barang dagangan, dia dapat menggunakan pilihan pembayaran yang diterima oleh penjual, seperti wang tunai, cek, pesanan wang atau kad kredit untuk membayar pembelian.

Kad Kredit Pedagang

Penjual di eBay mempunyai pilihan untuk menerima pembayaran kad kredit menggunakan akaun pedagang Internet. Ini adalah jenis akaun bank yang membolehkan perniagaan menerima pembayaran kad debit dan kredit.

Kaedah lain

Kaedah pembayaran lain tertentu diterima oleh eBay dalam beberapa kes. EBay mengatakan bahawa cek, pesanan wang, dan pindahan wang melalui bank biasanya bukan kaedah pembayaran yang sah, tetapi diterima untuk item dalam kategori lelong tertentu seperti motor, peralatan modal dan perniagaan, dan harta tanah.