Cara Membuat Kalendar Kumpulan di Outlook

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Outlook 2013 atau versi yang lebih baru dan mempunyai akaun Microsoft Exchange Server, maka anda boleh membuat kalendar kumpulan dengan mudah yang dapat dilihat oleh anda dan rakan perniagaan anda atau pekerja. Kalendar kumpulan mempunyai kelebihan utama untuk membolehkan setiap penonton melihat tarikh gabungan bersama dengan jadual semua orang. Dengan cara itu, menyelesaikan tugas seperti menempah mesyuarat dan aktiviti menjadi lebih mudah. Semua ahli dalam senarai kenalan atau buku alamat anda boleh ditambahkan kepada ahli kumpulan yang berkongsi kalendar atau kumpulan kalendar. Kalendar kumpulan membolehkan anda menyelaraskan jadual perniagaan di perniagaan kecil anda dengan memastikan aktiviti dan acara kolektif syarikat diselaraskan dengan jadual individu semua pekerja dan rakan perniagaan anda.

 1. Buka Outlook

 2. Untuk memulakan, buka Microsoft Office Outlook di komputer anda dan klik tab Kalendar. Cari di bar navigasi.

 3. Urus Pilihan Kalendar

 4. Setelah anda membuka tab Kalendar, klik pada tab Laman Utama di pita. Klik butang berlabel "Kumpulan Kalendar" dalam kumpulan Urus Kalendar. Senarai pilihan akan dipaparkan untuk anda.

 5. Buat Kumpulan Kalendar Baru

 6. Dari senarai pilihan, pilih yang berlabel "Buat Kumpulan Kalendar Baru." Ini akan membuka kotak dialog di mana anda dapat menentukan ciri-ciri kalendar kumpulan.

 7. Kumpulan Nama

 8. Anda akan melihat medan di mana anda boleh menaip nama kumpulan kalendar. Taipkan nama yang sesuai untuk kumpulan kalendar di medan tersebut. Setelah selesai, klik "OK." Kotak dialog Buat Kumpulan Kalendar Baru akan ditutup sebagai hasilnya. Kotak dialog baru akan dibuka: kotak dialog "Pilih Nama: Kenalan".

 9. Pilih Ahli Kumpulan

 10. Apabila kotak dialog Pilih Nama: Kenalan terbuka, klik pada senarai Kenalan atau Buku Alamat anda. Di sana, anda boleh memilih nama semua kenalan yang anda mahu sertakan dalam kumpulan. Anda boleh menambahkan seberapa banyak ahli yang anda mahukan dalam kumpulan, jadi jangan risau tentang jumlahnya. Namun, diakui, semakin banyak ahli kumpulan anda, semakin banyak kalendar yang kelihatan. Setelah selesai memilih nama kenalan yang ingin anda sertakan, klik butang berlabel "Ahli Kumpulan" untuk menambahkan nama-nama ini ke kotak Ahli Kumpulan. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh langsung memasukkan nama yang ingin anda tambahkan ke kumpulan atau melihatnya di kotak Carian. Setelah selesai, klik pada butang berlabel "Ahli Kumpulan."

 11. Klik OK

 12. Setelah selesai, klik OK, dan kotak dialog Pilih Nama: Kenalan akan ditutup. Nama setiap ahli kini akan dipaparkan tepat di bahagian atas kalendar. Pita Alat Kalendar akan dipaparkan dengan tab Temujanji. Kumpulan kalendar itu sendiri akan muncul di Folder Pane.

 13. Petua

  Sekiranya anda ingin menyimpan kalendar yang dipaparkan ke kumpulan, cukup klik pada butang berlabel "Kumpulan Kalendar" dalam kumpulan Urus Kalendar pada tab Laman Utama. Klik pilihan berlabel "Simpan sebagai Kumpulan Kalendar Baru" untuk membuka kotak Buat kumpulan Kalendar Baru dan ketik nama kumpulan kalendar anda di lapangan. Klik OK dan kotak dialog akan ditutup.

  Sekiranya anda ingin menghapus kumpulan kalendar anda, cukup klik kanan padanya di panel Folder, dan senarai pilihan akan dipaparkan. Pilih "Padam Kumpulan."