Cara Mengira Dividen pada Saham Pilihan

Stok pilihan adalah sejenis ekuiti atau sekuriti pemilikan. Tidak seperti saham biasa, saham pilihan tidak mempunyai hak suara dalam mesyuarat pemegang saham. Walau bagaimanapun, saham pilihan membayar dividen tetap yang dinyatakan dalam prospektus saham semasa saham pertama kali diterbitkan. Dividen mesti dibayar sebelum dividen saham biasa.

  1. Kaji Prospektus

  2. Cari peratusan dividen yang dinyatakan dalam prospektus saham pilihan. Lazimnya, jumlah dividen tahunan dinyatakan sebagai peratusan dari nilai tara, yang merupakan harga permintaan saham yang asal. Sekiranya anda tidak mempunyai prospektus, anda biasanya boleh mendapatkan maklumat yang disiarkan di laman web hubungan pelabur syarikat. Sebagai alternatif, broker anda boleh memberikan maklumat tersebut.

  3. Cari Kadar Dolar

  4. Tukarkan peratusan dividen menjadi dolar. Gandakan nilai tara bagi saham pilihan dengan peratusan dividen. Sebagai contoh, jika peratusan dividen adalah 7.5 peratus dan stok dikeluarkan pada $ 40 sesaham, dividen tahunan ialah $ 3 sesaham.

  5. Cari Nilai Pasaran

  6. Dapatkan harga pasaran semasa saham. Harga saham tersedia dari bursa saham di mana saham pilihan diperdagangkan. Sebagai alternatif, terdapat banyak laman web kewangan yang menyediakan sebut harga saham semasa. Anda juga boleh meminta harga saham semasa broker anda.

  7. Hitungkan Hasil

  8. Hitung hasil dividen semasa. Hasil adalah kadar faedah efektif yang anda terima jika anda membeli saham saham pilihan. Hasilnya sama dengan dividen tahunan dibahagi dengan harga semasa. Katakan saham pilihan mempunyai dividen tahunan $ 3 sesaham dan diperdagangkan pada $ 60 sesaham. Hasilnya sama dengan $ 3 dibahagikan dengan $ 60, atau 0,05. Darabkan dengan 100 untuk menukar kepada hasil peratusan 5 peratus.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Pelabur umumnya membeli saham pilihan untuk pendapatan yang diberikan dividen. Bagi saham yang paling disukai, jika syarikat terpaksa melewati dividen yang terkumpul, syarikat itu masih harus membayar dividen tertunggak sebelum dividen saham biasa yang lain dapat dibayar. Di samping itu, saham pilihan mempunyai risiko yang lebih rendah daripada saham biasa kerana pemilik saham pilihan mesti dibayar sebelum pemegang saham saham biasa sekiranya syarikat tersebut menjadi bangkrut.

Walaupun terdapat beberapa kemungkinan pertumbuhan dalam nilai saham, biasanya terhad. Harga dan hasil saham pilihan cenderung berubah sebagai tindak balas terhadap kadar faedah yang berlaku. Apabila kadar faedah meningkat, harga saham pilihan mungkin jatuh, yang menyebabkan hasil dividen meningkat. Sebaliknya mungkin berlaku apabila kadar faedah jatuh, yang bermaksud harga saham mungkin naik dan penurunan hasil dividen.

Semasa menilai potensi pelaburan saham pilihan, sangat wajar membandingkan hasil dividen dengan hasil bon korporat dan terbitan saham pilihan lain.