Cara Memformat E-Newsletter di Outlook

Walaupun populariti perkhidmatan pemasaran e-mel pihak ketiga seperti Mailchimp telah berkembang selama bertahun-tahun, masih mungkin untuk membuat dan merancang buletin syarikat menggunakan Microsoft Outlook. Anda boleh merancang templat buletin di Outlook untuk mempermudah pembuatan e-mel dua bulan atau dua minggu, serta mengubah templat yang disimpan dengan banyak pilihan format dan susun atur grafik. Sekiranya anda tidak mahu membayar program pihak ketiga atau lebih suka menggunakan satu program untuk merancang dan menghantar semua e-mel syarikat anda, ikuti langkah mudah ini di Outlook.

Memformat Buletin di Outlook

Untuk memformat buletin di Outlook, pertama-tama buat templat buletin dengan memilih tampilan dan nuansa dari pilihan tema alat tulis Outlook . Tema-tema ini menentukan gaya font, warna latar belakang, gambar dan elemen reka bentuk lain yang akan disertakan dalam buletin anda, dan sementara Outlook mempunyai stok tema yang diformat untuk dipilih, tema tersebut dapat disesuaikan sepenuhnya setelah anda memilihnya.

Namun, sebelum memilih tema templat buletin anda, anda harus mengesahkan bahawa templat e-mel yang akan anda buat adalah dalam format e-mel HTML. Untuk melakukannya:

 1. Buka akaun e-mel Outlook anda.
 2. Pergi ke Fail dan kemudian Pilihan .
 3. Pilih Mel , diikuti dengan Tulis mesej .
 4. Dalam senarai di sebelah Tulis mesej dalam format mesej ini , pilih HTML .

Sekarang, templat buletin yang anda buat secara automatik akan dalam format HTML.

Pilih Tema untuk Buletin Anda di Outlook

Berikut adalah cara memilih tema alat tulis untuk buletin anda di Outlook:

 1. Di Outlook, pilih pilihan E-mel Baru .
 2. Pergi ke Fail > Pilihan > Mel .
 3. Pilih Alat Tulis dan Fon .
 4. Pergi ke tab Alat Tulis Peribadi dan pilih pilihan Tema .
 5. Pilih dari pelbagai tema untuk templat buletin anda. Pilih yang sesuai dengan jenama syarikat anda atau menangkap rupa dan nuansa buletin profesional lain di industri anda.
 6. Taipkan tajuk anda sendiri ke dalam kategori bahagian yang telah dikonfigurasikan, yang merupakan tempat letak yang boleh diedit untuk kandungan yang anda tambahkan semasa anda menulis buletin
 7. Pilih Format Teks sementara bahagian dipilih untuk memilih gaya, warna dan ukuran fon untuk bahagian tersebut.
 8. Klik OK untuk menyelesaikan.

Simpan Tema Buletin Anda sebagai Templat

Setelah selesai memformat buletin, simpan sebagai templat untuk menggunakannya lagi untuk buletin dua minggu atau dua bulan sekali. Inilah caranya:

 1. Pergi ke Fail dan pilih Simpan Sebagai.
 2. Di bawah menu lungsur jenis fail di tetingkap Simpan Sebagai , pilih Templat Outlook .
 3. Namakan templat dengan sewajarnya. Contohnya ialah Templat Buletin Bulanan [Nama Syarikat] .
 4. Klik Simpan untuk menyelesaikan dan menutup templat.

Buka Templat Buletin

Setelah templat disimpan, anda menggunakannya dengan membukanya untuk membuat e-mel Outlook baru. Untuk memilih templat buletin untuk mula menyusun buletin terbaru anda, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Dari bahagian Laman Utama , pergi ke pilihan Item baru .
 2. Pilih Lebih Banyak Item , diikuti dengan Pilih Borang .
 3. Pilih pilihan Lihat Dalam dan klik Templat Pengguna dalam Sistem Fail .
 4. Dari sana, arahkan ke dan pilih templat buletin yang baru anda simpan dan klik Buka .

Sekarang anda boleh mengisi bahagian buletin yang telah ditentukan dengan kandungan bulan ini.

Edit Buletin Outlook Anda

Masukkan kandungan yang anda mahukan dengan mengklik bahagian yang telah diformat sebelumnya dan menaip kandungan yang anda mahu muncul di bahagian tersebut. Ulangi proses untuk setiap bahagian templat.

Selagi anda menyimpan kategori yang sama setiap bulan, proses memasukkan kandungan secara dua minggu atau dua bulan sekali adalah mudah. Sekiranya tidak, anda boleh mengedit tema templat anda dan menyimpannya semula sebagai versi templat pertama anda yang baru atau alternatif.

Memformat Imej dalam Buletin Outlook Anda

Satu-satunya elemen lain yang perlu dipertimbangkan adalah menambahkan gambar ke buletin e-mel anda. Prosesnya sedikit berbeza bergantung pada versi Outlook yang anda gunakan, tetapi mengikuti langkah umum yang sama. Berikut adalah cara melakukannya di Outlook versi terbaru, dan prosesnya serupa di versi lama. Untuk menambahkan gambar sebaris ke buletin anda:

 1. Buka templat buletin.
 2. Pilih pilihan untuk Memformat Teks .
 3. Di bawah Format , pilih HTML .
 4. Klik kursor di mana anda ingin memasukkan gambar dan pilih Masukkan di menu atas.
 5. Di bawah Ilustrasi, pilih Gambar .
 6. Pergi ke gambar atau beberapa gambar yang anda mahu gunakan di komputer anda, pilih mereka dan kemudian tekan Sisipkan untuk memasukkannya.

Setelah gambar dimasukkan, sesuaikan ukuran gambar untuk menskalakan gambar anda ke atas atau ke bawah atau edit bagaimana gambar berinteraksi dengan teks sekitarnya dengan memilih pilihan dari bahagian Layout Options . Sebagai contoh, anda dapat memilih gambar untuk Selaras dengan Teks sehingga gambar tersebut diposisikan di sepanjang baris teks yang sama di mana ia disisipkan atau memilih teks untuk membungkus gambar dengan pilihan Dengan Pembungkus Teks .