Cara Membuat Profil Jual untuk Facebook

Facebook menawarkan beberapa kaedah penjualan pada tahap peribadi atau perniagaan. Secara peribadi, penjualan boleh dilakukan melalui iklan tempatan. Menjual melalui kumpulan peribadi tertentu yang membolehkan pengguna berkongsi produk dan perkhidmatan juga merupakan pilihan. Kaedah utama menjual melalui Facebook, bagaimanapun, adalah melalui profil penjualan di halaman perniagaan.

Pasar Facebook

Menjual melalui Facebook Marketplace hanya memerlukan akaun peribadi. Marketplace adalah untuk iklan baris tempatan, dan ini membolehkan pengguna Facebook tempatan lain untuk melihat item anda tanpa menjadi rakan anda. Mereka juga boleh menghubungi anda mengenai item melalui messenger atau bahagian komen di bawah item tersebut. Ini tidak bertujuan untuk perniagaan dan penggunaan komersil tetapi lebih untuk item peribadi yang anda jual atau berikan secara percuma. Untuk menjual item, log masuk ke Facebook dan klik Marketplace di bar menu sebelah kiri. Kemudian pilih bar biru yang berbunyi + Jual Sesuatu . Ikuti arahan untuk menetapkan lokasi anda dan menjual item.

Menjual Melalui Kumpulan Swasta

Terdapat beberapa pendekatan untuk menjual dan mencari nilai dalam kumpulan Facebook peribadi. Anda boleh membuat kumpulan yang berpusat pada perniagaan anda dan mendorong orang untuk bergabung. Banyak model laman web keahlian menggunakan kumpulan peribadi sebagai forum komuniti. Kumpulan ini mempunyai khalayak yang terlibat dan menawarkan platform untuk memperkenalkan idea, produk dan perkhidmatan.

Sebagai alternatif, anda boleh menyertai kumpulan Facebook yang lain. Banyak kumpulan mempunyai peraturan khusus mengenai meminta. Sekiranya anda dapat memberikan nilai kepada pengguna semasa melakukan penjualan silang, kumpulan swasta mempunyai potensi. Hati-hati agar tidak melanggar peraturan mereka dan penonton dapat memberikan nilai dan potensi pelanggan kepada perniagaan anda.

Buat Kedai Facebook

Untuk menjual melalui Facebook sebagai perniagaan, anda memerlukan halaman perniagaan. Buka garis masa Facebook anda dan pilih anak panah menu lungsur di sudut kanan atas. Pilih Urus Halaman untuk melihat semua halaman aktif anda. Klik Buat Halaman dan sediakan halaman perniagaan baru untuk profil penjualan melalui Facebook.

Anda boleh membuat keseluruhan halaman perniagaan yang memaut ke laman web produk anda dan membolehkan anda membuat catatan komersial dan promosi produk mengikut garis masa. Jemput pengikut anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan, perkhidmatan dan produk anda semasa mendorong penjualan. Anda juga boleh menjalankan iklan untuk mempromosikan halaman sambil mendorong penjualan dan petunjuk. Manfaat utama adalah anda mempunyai kemampuan untuk menambahkan produk terus ke Kedai Perniagaan anda di Facebook.

Platform ini juga merupakan pintu masuk pembayaran, atau anda dapat menghubungkan platform e-commerce melalui aplikasi Facebook Shop. Platform seperti Shopify akan memasang profil penjual Facebook dan mengisi kedai Facebook anda secara automatik dengan produk dan harga yang tersenarai di kedai e-dagang anda.