Apa itu Perintis Periklanan?

Perniagaan dan rakan pengiklanan luarannya menggunakan strategi pemasaran yang berbeza untuk mempromosikan produk dengan pelbagai titik dalam kitaran hidupnya. Pendekatan yang diambil dengan produk baru dan mapan akan jauh berbeza. Periklanan perintis bertujuan untuk memperkenalkan idea baru ke pasar untuk pertama kalinya.

Definisi Luas

Periklanan perintis merujuk pada kampanye peluncuran kategori produk baru, dan bukannya pemasaran satu produk dalam pasar maju. Tujuan perintis periklanan adalah untuk memberitahu pengguna mengenai kedatangan konsep yang sama sekali baru dan menjelaskan faedahnya.

Produk

Kempen Sony untuk melancarkan jenama Walkman pada akhir 1970-an atau pemacu pemasaran Apple ketika iPad pertama dilancarkan pada tahun 2010 adalah dua contoh baik perintis periklanan. Kedua-dua produk ini mempunyai pangsa pasar 100 peratus ketika mereka melancarkan dan membuat kategori produk baru yang melahirkan banyak peniru.

Kitaran hidup

Kempen iklan perintis dilancarkan pada awal kitaran hidup produk - selalunya ketika masih dalam pengembangan melalui kebocoran yang diatur - dan akan selalu dimulakan sebelum tarikh peluncuran rasmi produk. Kempen perintis yang baik menggabungkan pengiklanan yang fokus dengan strategi PR yang terstruktur untuk mengukuhkan produk baru dalam khayalan orang ramai.

Mesej

Tujuan kempen periklanan perintis adalah untuk memperkenalkan calon pelanggan kepada konsep baru dan membuat kegembiraan mengenai pelancaran produk baru yang unik di pasaran. Kempen perintis perintis yang dibina dengan baik bertujuan untuk meyakinkan pengguna bahawa kehidupan mereka akan ditingkatkan secara asasnya dengan membeli produk baru. Pengiklan yang melancarkan kategori produk baru tidak perlu fokus pada perbandingan produk mereka dengan persaingan, jadi mereka dapat menumpukan perhatian untuk menjelaskan bagaimana konsep baru mereka berfungsi dan apa maksudnya bagi pengguna.