Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mendapatkan Lesen Borong

Lesen borong boleh menjadi pelaburan yang baik untuk perniagaan atau keperluan anda, bergantung pada apa yang anda ingin lakukan dan bagaimana anda merancang untuk menjual produk atau perkhidmatan anda. Salah satu perkara yang paling penting mengenai lesen borong ialah anda tidak membayar cukai jualan ke atas barang yang anda beli secara pukal untuk dijual semula di masa hadapan, yang boleh menjadi penjimatan yang besar bagi perniagaan anda. Di samping itu, banyak perdagangan memerlukan lesen borong untuk membeli, menjual atau menyimpan barang-barang tertentu secara pukal.

Apa itu Pemborong?

Pemborong membuat langkah pertengahan untuk mendapatkan sebahagian besar barang dari pengeluar dan pengilang ke peruncit, yang kemudian menjual kepada pelanggan akhir. Pemborong biasanya membeli dalam jumlah yang banyak dan kemudian menjual dengan harga yang lebih kecil dengan harga yang lebih tinggi. Mempunyai lesen borong membolehkan pemborong membeli terus dari pengeluar secara pukal.

Sebilangan pemborong membeli dan menjual pelbagai jenis produk, sementara yang lain mengkhususkan diri dalam barisan barang atau industri tertentu. Perdagangan pemborong khusus ini sering mempunyai syarat perlesenan dan undang-undang tambahan. Contohnya, pemborong bir dan wain tunduk pada peraturan dan undang-undang yang lebih banyak daripada pemborong yang menjual barang-barang isi rumah. Pemborong produk segar juga mempunyai peraturan dan undang-undang tambahan.

Entiti Undang-undang dan Struktur Perniagaan

Lesen borong juga dikenali sebagai permit borong, permit penjual, atau ID borong. Langkah pertama untuk menjadi pemborong adalah dengan mendaftarkan perniagaan anda secara sah. Ini termasuk memilih nama dan struktur undang-undang.

Struktur undang-undang yang anda buat di bawah perniagaan anda - milik tunggal, perkongsian, syarikat, atau syarikat dengan tanggungan terhad - menentukan berapa banyak yang anda bayar dalam cukai dan undang-undang apa yang berlaku untuk perniagaan anda. Berunding dengan peguam untuk menentukan struktur terbaik untuk keperluan anda.

Setelah perniagaan anda menjadi entiti undang-undang, minta Nombor Pengenalan Majikan Persekutuan (EIN), juga dikenali sebagai Nombor Pengenalan Cukai Persekutuan. EIN adalah seperti nombor Jaminan Sosial untuk perniagaan anda, dan ia membolehkan anda mengambil pekerja. Memperoleh EIN adalah percuma. Menurut IRS, ia dapat dilakukan dengan cepat dalam talian. Jika tidak, biasanya memerlukan empat hingga lima minggu untuk mendapatkan EIN.

Memperolehi Permit Cukai Jualan

Seterusnya, anda memerlukan permit cukai jualan atau lesen cukai jualan. Permit ini membolehkan anda mengenakan cukai jualan pada produk dan perkhidmatan yang anda jual. Sebilangan besar barang mesti dikenakan cukai jualan, tetapi ini hanya diperlukan sekali oleh pembeli terakhir dalam rangkaian. Memiliki izin cukai penjualan memberi anda hak untuk mengenakan cukai penjualan atas apa yang anda jual.

Proses dan kos untuk izin cukai penjualan berbeza mengikut negeri. Hubungi pejabat cukai negeri anda untuk memohon izin cukai penjualan. Anda mungkin perlu meletakkan deposit untuk permit ini. Sebagai contoh, lesen borong di CA memerlukan deposit, dan UpCounsel mengatakan bahawa negeri Texas memerlukan bon.

Mendapatkan Lesen Jual Semula

Akhirnya, dapatkan lesen borong itu sendiri dengan melengkapkan permohonan izin penjual semula. Ini adalah lesen yang mengecualikan anda daripada membayar cukai jualan atas barang yang anda beli. Dengan izin cukai jualan dan lesen borong, anda tidak perlu membayar cukai ke atas produk yang anda beli secara pukal dan kemudian menjualnya dalam jumlah yang lebih kecil.

Sekiranya anda menjual kepada peruncit, mereka mempunyai lesen dan izin mereka sendiri untuk memberikan cukai jualan kepada pelanggan akhir mereka. Proses untuk mendapatkan lesen borong berbeza mengikut negeri dan industri. Biasanya, anda perlu menghubungi pejabat cukai atau hasil negeri anda untuk memulakan proses ini.

Setelah melalui keseluruhan proses ini, anda sudah bersedia untuk membeli secara pukal tanpa membayar cukai jualan, menjimatkan perniagaan anda dengan banyak wang.