Pelayan Terlalu Lama untuk Memberi Tindak Balas dalam Penjelajah dan Firefox

Internet adalah rangkaian komputer, pelayan dan pusat data yang sangat kompleks. Kerumitan ini bermaksud bahawa masalah teknikal adalah sesuatu yang diberikan, dan mencari masalah mungkin tidak selalu mudah. Sekiranya penyemak imbas Web anda memberitahu anda bahawa pelayan memerlukan masa yang terlalu lama untuk bertindak balas, ini mungkin disebabkan oleh pelbagai masalah sama ada di hujung anda atau pelayan laman web.

Periksa Sambungan Internet

Sekiranya anda telah memeriksa beberapa penyemak imbas dan masih mendapat masalah yang sama, ini mengurangkan kemungkinan masalah penyemak imbas ada kaitan dengannya. Pastikan penghala anda menampilkan semua lampu hijau dan periksa untuk mengetahui apakah anda dapat mengakses laman web lain. Sekiranya anda tidak dapat mengakses sejumlah laman web, ini dapat menunjukkan masalah dengan sambungan anda sendiri.

Muat semula dan Mulakan Semula

Penyemak imbas kadang-kadang akan mengalami masalah di mana memuatkan atau permintaan pelayan yang tidak betul akan membuatnya kelihatan seolah-olah laman web tidak berfungsi. Tekan "Ctrl" dan "F5" secara serentak untuk melakukan penyegaran yang sukar dan cuba memuatkan semula halaman tersebut. Sekiranya ini tidak berjaya, cuba mulakan semula penyemak imbas itu sendiri.

Mulakan semula Komputer

Sekiranya penyemak imbas sendiri tidak mahu bertindak balas, anda boleh memulakan semula seluruh komputer anda. Ini bukan sahaja dapat memulakan semula penyemak imbas anda, tetapi juga dapat memperbaiki masalah sambungan yang mungkin dialami oleh komputer anda sendiri. Setelah anda memulakannya semula, cubalah mengakses laman web yang memberi anda masalah.

Semak Laman Web

Sekiranya semuanya gagal, pelayan laman web itu sendiri mungkin menghadapi masalah. Cuba lawati downforeveryoneorjustme.com untuk melihat sama ada laman web ini tidak berfungsi, atau jika anda satu-satunya yang menghadapi masalah ini. Anda juga boleh meminta rakan atau seseorang yang menggunakan sambungan lain untuk mencuba mengaksesnya. Sekiranya pelayan mengalami masalah, tidak ada yang boleh anda lakukan selain menunggu - untungnya, kebanyakan laman web tidak akan lama beroperasi setelah pemilik pelayan melihat masalahnya.