Bolehkah Saya Menghapus Cukai untuk Kereta Yang Dibayar Penuh Semasa Menggunakannya untuk Beriklan?

Kos memandu kereta anda semasa dalam perniagaan adalah pemotongan cukai yang sah, walaupun setelah anda membayar kereta. Malangnya, definisi persekutuan untuk "perjalanan perniagaan" tidak begitu murah hati seperti yang dibayangkan oleh beberapa pemilik perniagaan. Contohnya, semasa anda melakukan perjalanan keseronokan, anda tidak boleh menganggapnya sebagai perjalanan perniagaan hanya kerana anda mempunyai logo syarikat anda di sebelah kereta.

Petua

Anda boleh menuntut potongan batu perniagaan ketika memandu dari pejabat anda untuk mesyuarat pelanggan, lawatan ke tempat kerja, tugas perniagaan dan perjalanan yang serupa. Pemandangan rekreasi dan perjalanan dari rumah tidak boleh dikurangkan. Meletakkan iklan di kereta anda atau membuat panggilan telefon perniagaan semasa anda memandu tidak menjadikan perjalanan menjadi perjalanan perniagaan.

Penghapusan Cukai Pembelian Kereta

Sekiranya anda membeli kereta yang ingin anda gunakan untuk perniagaan, anda boleh menghapus sebahagian harga pembelian dengan potongan Seksyen 179 persekutuan. Anda biasanya menghapuskan pembelian perniagaan melalui susut nilai, tetapi Bahagian 179 membolehkan anda menolak keseluruhan jumlah tersebut di muka. Apabila anda mengambil penghapusan cukai untuk pembelian kereta atau kenderaan perniagaan apa pun, IRS menetapkan had:

 • Sekiranya anda menggunakan kereta untuk kegunaan perniagaan dan peribadi, anda hanya boleh memotong sebahagian harga. Jika, katakanlah, anda membeli kenderaan bernilai $ 23,000 dan menggunakannya 75% dari waktu untuk perniagaan, anda hanya dapat menghapuskan $ 17,250.
 • Anda mesti menggunakan kereta sekurang-kurangnya 50% masa untuk perniagaan mengambil Bahagian 179.
 • Anda hanya dapat menghapus maksimum $ 25,000 untuk SUV dan kenderaan serupa.
 • Maksimum yang boleh anda tuntut untuk semua penghapusan Seksyen 179 pada tahun tertentu adalah $ 1 juta. Sekiranya anda menggunakan penghapusan untuk beberapa aset pada tahun anda membeli kereta, itu boleh mengurangkan apa yang anda tuntut untuk kereta tersebut.
 • Sekiranya anda berniaga dengan kereta lama anda sebagai sebahagian daripada pembelian, anda tidak boleh menolak nilai tukar, hanya jumlah tunai yang terlibat.
 • Anda mesti mengambil potongan pada tahun pertama anda membeli kereta. Sekiranya anda membeli kereta tahun lalu tetapi mula menggunakannya untuk perniagaan tahun ini, anda tidak boleh menuntut Bahagian 179.

Sekiranya anda tidak dapat menghapus keseluruhan harga pembelian, anda boleh menuntut susut nilai pada setiap tahun untuk menggambarkan kehilangan nilai kerana penuaan. Anda boleh menuntut potongan untuk pemanduan perniagaan walaupun anda mengambil bahagian 179 pada kereta.

Menggunakan Kereta Anda untuk Perniagaan

Kos memandu kereta anda adalah perbelanjaan perniagaan yang sah bagi syarikat S, perkongsian, hak milik tunggal atau struktur perniagaan lain. Anda boleh mengambilnya sama ada anda masih membuat pembayaran dengan kereta atau sudah membayarnya. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menuntut potongan untuk apa yang dianggap oleh IRS perjalanan perniagaan:

 • Pergi dari rumah anda ke tempat perniagaan anda bukanlah perbelanjaan yang boleh ditolak. Anda mungkin merasakan bahawa ia memenuhi syarat sebagai memandu untuk perniagaan, tetapi IRS mengatakan tidak.
 • Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu tempat kerja, memandu di antara mereka layak. Contohnya, jika anda memiliki tiga kedai runcit, perjalanan di antara mereka boleh ditolak.
 • Pergi dari tempat kerja anda untuk bertemu dengan atau melawat pelanggan tidak boleh ditolak.
 • Perjalanan dari rumah ke tempat kerja sementara boleh ditolak. Contohnya, perjalanan peguam dari rumah ke pejabat tidak boleh ditolak. Namun, jika dia menghabiskan beberapa minggu di gedung pengadilan, perjalanan antara gedung pengadilan dan rumah adalah penghapusan yang sah.
 • Sekiranya anda mempunyai pejabat di rumah, perjalanan ke mesyuarat atau laman web kerja boleh ditolak. Pejabat kediaman anda harus menjadi pusat pentadbiran utama perniagaan anda untuk menuntut penghapusan.
 • Meletakkan pelekat iklan atau logo syarikat anda di dalam kereta tidak menjadikan perjalanan pagi anda atau perjalanan keseronokan menjadi perjalanan perniagaan.
 • Mengambil panggilan perniagaan semasa anda memandu tidak menjadikan perjalanan tanpa kelayakan menjadi pemacu perniagaan.
 • Membawa barang yang anda perlukan untuk pekerjaan anda, seperti alat atau komputer riba, bukan merupakan perjalanan perniagaan. Sekiranya anda menanggung perbelanjaan tambahan, seperti menyewa treler untuk mengangkut peralatan di belakang kereta anda, kos tersebut akan dikurangkan.

Jangan cuba menipu IRS dengan memberitahu mereka bahawa anda menggunakan kereta 100% untuk perjalanan perniagaan jika anda tidak melakukannya. IRS sedang memperdaya dan melihat tuntutan tersebut dengan curiga, terutamanya jika kereta itu satu-satunya yang anda miliki.

Dua Cara untuk Menuntut Perbelanjaan

IRS memberi anda dua pilihan untuk menghapuskan perbelanjaan memandu anda. Anda boleh memotong jumlah yang ditetapkan setiap batu atau mengurangkan perbelanjaan sebenar untuk perjalanan perniagaan.

 • Setiap batu : Ketahui berapa batu yang anda jalankan untuk perniagaan dan kalikan bilangannya dengan kadar jarak tempuh IRS. Pada tahun 2019, harganya adalah 58 sen per batu, naik dari 32.5 sen pada awal milenium.
 • Perbelanjaan sebenar : Pantau perbelanjaan yang anda belanjakan di kereta anda, termasuk pembayaran sewa, susut nilai, pembaikan, minyak, gas, tayar baru dan penyelenggaraan. Sekiranya, katakan, 60% pemanduan anda adalah untuk perniagaan, kalikan perbelanjaan anda dengan 60% untuk mendapatkan penghapusan.

Anda selalu dapat memotong perbelanjaan sebenar, tetapi undang-undang cukai mungkin membatalkan anda daripada mengambil pilihan per batu kerana:

 • Anda harus memilih pilihan per batu pada tahun pertama anda menggunakan kereta untuk perniagaan. Anda boleh beralih dari per batu ke perbelanjaan sebenar, tetapi tidak sebaliknya.
 • Sekiranya anda menggunakan lima atau lebih kereta untuk perniagaan pada masa yang sama, anda tidak boleh menuntut perbelanjaan per batu.
 • Anda tidak boleh mengambil elaun per batu jika anda menuntut penghapusan Bahagian 179 di dalam kereta atau menggunakan kaedah susut nilai selain daripada penghapusan garis lurus.

Merakam Perbatuan Anda

Sekiranya anda pernah diaudit, IRS melihat perjalanan perniagaan anda untuk melihat apakah potongan anda akan bertahan. Memiliki rekod pemanduan anda, sama ada dalam aplikasi atau buku nota, dapat membuktikan anda betul. IRS ingin mengetahui:

 • Berapa batu perjalanan yang diambil;
 • Ke mana awak dah pergi;
 • Tarikh perjalanan;
 • Tujuan perniagaan yang anda jalani;
 • Jumlah batu yang anda jalani sepanjang tahun; dan
 • Apa yang anda belanjakan, dengan rekod, jika anda menuntut perbelanjaan sebenar.

Anda tidak semestinya perlu mencatat maklumat ini untuk setiap perjalanan. Sekiranya anda mempunyai laluan penjualan mingguan biasa, misalnya, anda boleh mencatat jarak tempuh sekali dan kemudian mencatat tarikh kemudian yang anda lalui di laluan tersebut.

Berurusan dengan Rekod Tidak Lengkap

Walaupun dengan aplikasi, mudah untuk melacak setiap perjalanan perniagaan atau merekod semua data yang diperlukan. IRS, bagaimanapun, tidak apa-apa dengan sebahagian catatan sekiranya anda dapat mengisi jurang. Sebagai contoh, jika rekod anda cukup lengkap untuk menentukan corak untuk perniagaan perniagaan selama seminggu, IRS mungkin menerima bahawa minggu-minggu berikutnya mengikuti corak yang sama.

Anda juga boleh memberikan bukti sokongan. Akaun lisan anda tentang apa yang menjadikan perjalanan perniagaan menjadi cukup. Dokumentasi juga bagus - resit yang menunjukkan bahawa anda membuat banyak penghantaran kepada pelanggan, misalnya.

Setelah anda mengemukakan pulangan, IRS dapat mengaudit anda selama tiga tahun, jadi anda perlu menyimpan rekod anda sekurang-kurangnya selama itu. Sekiranya IRS mengesyaki anda melaporkan kurang pendapatan sebanyak 25% atau lebih, hadnya melebihi enam tahun. Sekiranya anda tidak memfailkan pengembalian, tidak ada batasan waktu kapan IRS dapat datang dan mengajukan pertanyaan.