Apa itu Geografi dalam Pemasaran?

Geografi pemasaran melibatkan pembahagian pasar pengguna menjadi segmen yang lebih kecil dan lebih terkawal menggunakan lokasi geografi sebagai faktor penentu utama. Terdapat banyak cara lain untuk melakukan fungsi asas yang sama dari segmentasi pasar, tetapi geografi lebih disukai oleh banyak syarikat yang menjual barang dagangan umum dalam skala besar atau menghargai penempatan pengguna berbanding kriteria individu. Geografi pemasaran digunakan oleh syarikat dari semua ukuran, walaupun terdapat perbezaan pendekatan bergantung pada bidang yang diliputi dan tujuan yang diingat.

Sebab untuk Segmen mengikut Geografi

Strategi pemasaran menggabungkan geografi sebagai cara untuk memahami laut pengguna yang menjadi pasar. Syarikat biasanya mempunyai dua arah untuk menentukan cara menyerang pasaran. Mereka boleh membahagikannya dengan perbezaan demografi seperti umur atau pendapatan, atau mereka dapat membahagikannya mengikut lokasi menggunakan geografi. Geografi memerlukan kajian dan data peribadi yang jauh lebih sedikit dan dapat dilakukan dengan lebih sedikit daripada peta kawasan yang dipermasalahkan, seberapa besar atau kecilnya. Bagi syarikat yang menjual produk yang tidak ditujukan untuk pasaran khusus dan terhad, pembahagian umum seperti ini adalah cara yang dapat diterima untuk menyelaraskan usaha pemasaran sehingga produk tersebut paling efisien dan efektif.

Dalam Negeri

Geografi digunakan oleh perniagaan untuk memasarkan barang mereka dari peringkat tempatan ke tingkat nasional. Geografi dapat digunakan oleh perniagaan tempatan untuk meruntuhkan satu kejiranan berdasarkan nilai rumah, cukai harta tanah yang dibayar atau apa pun ciri geografi yang dapat menunjukkan minat pengguna. Sebagai contoh, jika bandar tertentu dibahagikan kepada kawasan tepi laut dan kawasan pedalaman, pemasar barang seperti bekalan bot atau bahan pembinaan dermaga mungkin ingin menyasarkan satu bahagian dan bukan bahagian lain. Di peringkat nasional, pilihan budaya dan juga corak cuaca dapat dimainkan. Katakan syarikat pembekal kolam ingin memasarkan produknya ke seluruh negara. Kemungkinan ada minat kurang di barat laut hujan daripada di seluruh negeri selatan.Segmentasi geografi jenis ini menjimatkan wang dan usaha yang mungkin menghasilkan sedikit pulangan pelaburan.

Antarabangsa

Apabila syarikat menjadi antarabangsa dengan usaha pemasaran mereka, geografi secara tiba-tiba dapat melonjak ke tahap komplikasi yang lain. Geografi pemasaran antarabangsa mesti mengambil kira bukan sahaja perbezaan cuaca dan norma budaya, tetapi perbezaan bahasa, rangkaian penyampaian produk, undang-undang tempatan dan struktur pemerintahan, saluran pemasaran dan pengiktirafan keseluruhan jenama. Apabila pendekatan geografi digunakan di peringkat antarabangsa atau global, syarikat sering memecah-belah seluruh pasaran menjadi segmen yang serupa antara satu sama lain, tidak selalu di lokasi tetapi dalam bahasa, budaya atau faktor penentu yang berkaitan. Dengan berbuat demikian, pasaran menjadi lebih terkawal pada tahap makro,sementara spesifiknya dapat ditangani oleh staf pemasaran di lokasi yang memiliki lebih banyak akses dan lebih akrab dengan perbezaan halus yang mungkin ada pada tingkat mikro.

Masalah

Masalah utama dengan strategi geografi adalah bahawa strategi tersebut cenderung lebih umum daripada strategi yang menggunakan data peribadi khusus dan dapat disahkan untuk menentukan minat pengguna. Sebagai contoh, pelanggan yang telah menggunakan perkhidmatan anda pada masa lalu membuat sasaran pemasaran yang lebih baik daripada yang belum. Geografi mengabaikan faktor seperti ini dan mendasarkan setiap keputusan pemasaran pada lokasi sahaja. Pendekatan ini mungkin terbukti kurang membebankan untuk menguruskan pemasar, tetapi memintas data yang dapat membantu menghasilkan pulangan yang lebih baik. Situasi terbaik mungkin adalah gabungan data demografi tertentu, yang disegmentasikan berdasarkan lokasi geografi, yang menangani pelanggan yang paling mungkin sambil membahagikan kawasan pasar menjadi bahagian yang dapat dikendalikan.