Cara Memulakan Komputer dalam Mod DOS pada Windows XP

DOS adalah antara muka baris perintah yang boleh digunakan sebagai sistem operasi mandiri atau bersama dengan sistem operasi lain. Fungsi utama DOS dalam sistem operasi moden adalah menjalankan skrip batch dan melaksanakan tugas sistem ketika tidak mudah atau mungkin menggunakan antarmuka pengguna grafik. Sekiranya anda menjalankan Windows XP di komputer anda dan satu atau lebih daripadanya menghadapi masalah, mulakan dengan mod DOS untuk membetulkan masalah yang terpisah dari persekitaran Windows.

1

Tutup sebarang program terbuka dan mulakan semula komputer anda. Sekiranya sudah mati, mulakannya.

2

Tekan butang "F8" pada papan kekunci anda berulang kali ketika menu but pertama muncul. "Menu Pilihan Lanjutan Windows" akan muncul seketika. Berhenti menekan kekunci F8 apabila ia muncul.

3

Tekan kekunci anak panah ke bawah pada papan kekunci anda untuk memilih pilihan "Safe Mode with Command Prompt".

4

Tekan kekunci "Enter" untuk masuk ke mod DOS. Antaramuka baris arahan MS-DOS akan muncul seketika.

5

Taipkan arahan DOS yang diinginkan untuk melaksanakannya. Lihat pautan "Daftar Perintah DOS" di bahagian Sumber untuk maklumat mengenai arahan DOS.

6

Ketik "shutdown -r" ke tetingkap DOS untuk menghidupkan semula komputer anda (hilangkan tanda petik). Komputer anda akan boot ke Windows XP secara lalai dan apa sahaja perubahan yang anda buat akan berlaku serta merta.